Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
paliwo w oleju X-Type 3.0 V6
Bonzo:
Witam
Nie wiem czy dobrze diagnozuje po zapachu ale z wydechu czuć straszny smród jakby się paliło coś w rurach i wyciągając miarke od oleju czuć jakby benzyne w oleju :( co to może być koledzy ? świece ostatnio wymieniłem na NGK i dalej to samo bo myślałem że po prostu nie spala dobrze paliwa w cylindrach. Na forum Mercedesa wyczytałem coś takiego : czy to może być przyczyną w moim Kocurze ?
Przelewa go i nie spalone paliwo dostaje się do oleju.Za bogato.
powodów jest kilka i wymienię je w kolejności:
-sonda lambda (sprawdzić woltomierzem zakres 0-1V)
-wtryskiwacze (sprawdzić czy nie kapią i jak rozpylają paliwo)
-czujnik temperatury (sprawdzić omomierzem na gorącym ok 300-400ohm)
-uszkodzony potencjometr (sprawdzić oscyloskopem ewentualnie wskazówkowym woltomierzem na środkowym pinie w stosunku do masy)
-regulator ciśnienia paliwa (zmierzyć ciśnienie paliwa przed ke w trakcie pracy ok 5 bar ,po zgaszeniu ma się utrzymywać ok 2,5 bar)
-EHA czyli elektrochydrauliczny regulator ciśnienia między komorami górną i dolną w KE. (najłatwiej podmienić lub zmierzyć ciśnienie w górnej i dolnej komorze ale tu trzeba mieć trochę sprzętu i wątpię w jego awarię)
owczar:
Może nieszczelne pierścienie w tłokach, paliwo nie jest w całości spalane i dostaje się do miski olejowej - albo uszczelniacze pod pompowtryskami?
ciamajda:
Wyciągnij świece i dokładnie je obejrzyj-czy któraś nie jest mokra i nie ma nagaru
Następnie sprawdz czy jest iskra
daj znać czy ok
Bonzo:
--- Cytat: owczar w Listopad 15, 2011, 10:49:29 am ---Może nieszczelne pierścienie w tłokach, paliwo nie jest w całości spalane i dostaje się do miski olejowej - albo uszczelniacze pod pompowtryskami?
--- Koniec cytatu ---
tego bez serwisu raczej nie sprawdze :(
--- Cytat: ciamajda w Listopad 15, 2011, 12:55:26 pm ---Wyciągnij świece i dokładnie je obejrzyj-czy któraś nie jest mokra i nie ma nagaru
Następnie sprawdz czy jest iskra
daj znać czy ok
--- Koniec cytatu ---
no niby na wszystkich jest ok bo sa nowe i nie czuć spadku mocy lub przebierania na cylindrach czyli palą wszystkie na to by wychodziło.
ciamajda:
dopóki nie wyjmiesz i nie zobaczysz to nie będziesz wiedział
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej