Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
x-type: często padające żarówki
kogutki:
eeeee no najpierw sie sprawdza zarowek, potem reszta .... zmierzyles prad w kostce?
BlackV6:
prawdopodobieństwo przepalenia się dwóch żarówek na raz bez innych czynników typu zwarcia itd jest jak trafienie w totka szóstki ;D
ieuei:
Witam,
Podpinam się pod wątek o podobnej tematyce, by tak błahym pytaniem nie robić bałaganu na forum.
Otóż, czy soczewki w X-Type-ie regulowane są przez ich wysuwanie i wsuwanie?
Ponieważ zauważyłem, że z jednej strony (kierowcy) soczewka osadzona jest dużo głębiej w reflektorze, tak że jest około 0,5 - 1 cm szpara między bokiem soczewki a reflektorem...
Z drugiej zaś jest na tzw. "lico".
Pytanie więc, czy to normalny sposób regulacji i te magiczne plastikowe pokrętła regulują wiązkę światła właśnie przez regulację głębokości soczewki, czy coś jest nie tak...?
Z góry dzięki i pozdrawiam.
zadek07:
Czesto naprawiam lampy z X-typa i tez mnie to nurtuje ale nigdy nie mam czasu tego sprawdzic. Czasami tak jak piszesz jest ladny odstep a czasami sie styka z odblysnikiem. Owszem pokretlami do regulacji da sie tez ustawic soczewke na boki, ale czasami nawet jak kat padania swiatla jest dobrze wyregulowany to i tak sie styka soczewka z odblysnikiem nie mam pojecia dlaczego
ktr:
4 dni temu musiałem wymienić żarówkę - tym razem w prawym reflektorze. Mechanik, który ją wymienił stwierdził, że mam urwany odbłyśnik i przez to reflektor źle świeci, a poza tym żarówki będą się szybciej przepalać. Ciekawe, czy w lewym reflektorze jest podobnie.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej