Dział Techniczny > XJ X350, X358 (2003-2009)

Znikający płyn chłodnicy

<< < (2/3) > >>

hiciu:
Co do pompy wodnej to jakiś czas temu (początek sierpnia) miałem w serwisie wymienianą pomocniczą pompe wodną (od intercoolera). Było by więc sesnsownie sprawdzić czy może "drodzy" Panowie z serwisu czegoś nie "przeoczyli". Może byc również tak że silnik w trasie na obrotach coś wyciska z instalacji tak jak mówił moryc25 i nic nie zobaczę pod samochodem bo zdąży się ulotnić....

Swoją drogą niepoki mnie ta uszczelka pod głowicą ale co zrobić ten wariant też trzeba sprawdzić...

Dzięki Panowie za pomoc.

Zapek:
Nie koniecznie płyn chłodniczy musi dostawać się do oleju , są takie przypadki że dostaje się do komory spalania i idzie najnormalniej w świecie w wydech ale to tez powinno być zauważalne przez nadmierne dymienie z wydechów (pary) przynajmniej na zimnym silniku

radzioo:
Sprawdź czy jest nieszczelnośc pod obudową termoatstu

hiciu:
Przed chwilą odebrałem samochód od lakiernika (polerowane przed zimą) i sprawdziłem jeszcze raz. Żadnej mazi w zbiorniczku retencyjnym, żadnego "masła" na korku. Co więcej przejechałem od ostatniego uzupełnienia płynu chłodniczego około 100km i poziom wciąż ten sam. Nie jestem mechanikiem ale w taki razie logiczne było by wnioskowanie iż musi być jakiś czynnik który ten ubytek płynu powoduje epizodycznie, a nie ciągle - czarna magia....

hiciu:
Wyczaiłem chyba gdzie cieknie - dzisiaj przy okazji rozmowy telefonicznej z mechanikiem  ;D patrzę pod samochód (który stał tam przez całą noc), a tam kilka plamek w rejonie między silnikiem a kabiną lekko z lewe strony od osi pojazdu. Nie mam kanału żeby dokładnie oznaczyć miejsce ubytku ale wiem już bardziej gdzie tego szukać.  Pewnie z obiegu na nagrzewnicę - swoją drogą zauważyłem że coś kiepsko grzeje klimatyzacja. Może jedno z drugim ma coś wspólnego a może nie, ale szykuję się praca dla mechanika...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej