Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Czy warto kupic X-a BEZ DSC......?
domino:
Witam,
Prosze uzytkownikow o opinie na powyzszy temat, zastanawiam sie na ile DSC wplywa na dobre wlasciwosci jezdne X-typa a na ile to zasliuga 4x4... podejrzewal ze DSC ingeruje bardziej w sytuacjach extremalnych, ale w sumie w takich wlasnie potrzebujemy jego "pomocy".... ;)
W tym konkretnym przypadku auto bez dsc to automat, te z dsc to manuale.... :)
pozdrawiam,
Dominik
domino:
Czy raczej bez ESP.... jako ze nie bylo DSC w autkach ze sprzeglem wiskotycznym ;)
ghrh:
Zasada kompensacji ryzyka się kłania - kupując auto z ESP (statystycznie) jeździ się agresywniej i bardziej na granicy więc efekt (IMHO + statystycznie) na zero. Mój X-Type 3.0 bez ESP jeszcze nie wykazał żadnego problemu ze stabilnością. Jak ogarnę się finansowo to wybiorę się na tor i tam go przycisnę.
domino:
uwazam podobnie choc statystycznie podobno kontrola trakcji zmniejsza liczbe wypadkow spowodowana utrata kontroli na pojazdem bez udzialu innych poj..... ale sa to o ile pamietam wyniki badan firm motoryzacyjnych wiec ich obietktywnosc moze byc w jakims stopniu kwestionowana.....
inna sprawa to ze w raczej szybkim i generalnie b. dobrze prowadzacym sie aucie tez sa granice i moze byc ciezej je wyczuc... wtedy przydaje sie kontrola trakcji, szczegolnie jezeli ktos "zapomni" ze nie jest "Holowczycem"... ;) poza tym esp moze wzmacniac poczucie nieuzasadnione poczucie wlasnych umiejetnosci.... ;)
Ja tam jestem przyzwyczajony do aut bez KT i raczej wole samochody mniej jezdzace za kierowce....
A poza tym juz padlo na xsa bez dsc... ;)
ghrh:
--- Cytat: domino w Październik 10, 2011, 16:05:01 pm ---uwazam podobnie choc statystycznie podobno kontrola trakcji zmniejsza liczbe wypadkow spowodowana utrata kontroli na pojazdem bez udzialu innych poj..... ale sa to o ile pamietam wyniki badan firm motoryzacyjnych wiec ich obietktywnosc moze byc w jakims stopniu kwestionowana.....
--- Koniec cytatu ---
Przy wszystkim innym niezmienionym liczbę wypadków zmniejsza. Tylko, że większe poczucie bezpieczeństwa sprawia, że jeździ się agresywniej. Polecam lekturę:
http://en.wikipedia.org/wiki/Risk_compensation, zwłaszcza o ABS.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej