Dział Techniczny > XJ-40, XJ-81 (1986-1994)
duze ubytki oleju
peres20:
Witam wszystkich :-V. Moj Kot znowu choruje;/. A mianowicie od jakiegos czasu jak odpalam go rano, to kopci siwym dymkiem, i co lepsze ubywa duzo oleju dosc szybko :-cry. Nie wiem co robic??? Czyzby uszczelniacze na popychaczach sie skonczyly??? Bardzo prosze o pomoc, z góry dziekuje i pozdrawiam.
peres20:
Dodam jeszcze ze wskaznik Cisnienia oleju caly czas pokazuje MAX nawet na wolnych obrotach, mozliwe ze zapchany filtr oleju i cisnienie wzroslo????. A olej przeciez gdzies musi plynąć prowda to wywala do cylindrów??? :-thumpdown. Mozliwe to???
rcala xj40:
Czy oprocz dymienia z rury ;D gdzies cieknie kotek ???
Podloz duza biala katrke na noc pod silnik i zobacz...
Moj kotek pocil sie przez uszczelke w boczku przy filtrze oleju...a tak to pali jakis 1l oleju na ok 4000 KM...
Sam nie wiem czy nie za duzo ?????? ??????
jarek-jerryjag:
--- Cytuj --- pali jakis 1l oleju na ok 4000 KM.
--- Koniec cytatu ---
kiedyś rozmawiałem z przedstawicielem fabryki jaguara o paleniu oleju on tłumaczył ze 1l na 1000 mil(1600km) to ok . chodziło v12 i wczesne XJ40 ale zakładając ile potrzeba oleju podczas wymiany to ubytek 1 l na 1600km bez wycieków to chyba norma :o (ale z mojej praktyki 1l na 4000km przy silniku ponad 100000km to normalka )
PS wczesne modele Jaguarów jak XK 120 potrzebowały 13l oleju podczas wymiany (olej trzeba było wymieniac co 5000km serwis oraz silniki z tyłu wału nie posiadały uszczelek . tak ze jadac pod ostra gore olej można było gubic z miski
peres20:
Witaj jarek, a na jakim oleju jezdzi Twój kotek?? półsyntetyk, mineral?? BO mój na pelnym syntetyku, a ma przekrecone 1600000mil, wiec moze dlatego dlatego ma taki apetyt???;D. w poniedziałek wymienie olej na półsyntetyk i zobacze wtedy;). pozdrawiam.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej