Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Wymiana filtra przeciwpyłkowego
(1/1)
sanchez:
Koledzy, chciałbym sobie wymienić filtr przeciwpyłkowy. Wygląda na to, że trzeba zdjąc ramiona wycieraczek, i zdjąć plastiki pod szybą. Nie za bardzo wiem jak je bezpiecznie usunąć i od razu czegoś połamać. Może ktoś już to robił i da kilka dobrych rad ::)?
Artur G.:
nie trzeba zdejmować ramion wycieraczek, ja odkręcam od góry osłonę plastykową, siłowo z wyczuciem podnoszę plastyk (druga osoba potrzebna do przytrzymania go odchylonym) - tę osłonę, wyciągam stary, wkładam nowy opuszczam i zakręcam... 5 minut roboty. Wszystko od komory silnika, przy podniesionej pokrywie silnika :-tylko chyba że w D jest coś ?????? innego ....
sanchez:
--- Cytat: Artur G. w Lipiec 05, 2011, 09:03:21 am ---nie trzeba zdejmować ramion wycieraczek, ja odkręcam od góry osłonę plastykową, siłowo z wyczuciem podnoszę plastyk (druga osoba potrzebna do przytrzymania go odchylonym) - tę osłonę, wyciągam stary, wkładam nowy opuszczam i zakręcam... 5 minut roboty. Wszystko od komory silnika, przy podniesionej pokrywie silnika :-tylko chyba że w D jest coś ?????? innego ....
--- Koniec cytatu ---
Dziękiza info, w D raczej jest to samo ::). Ale osłona jest przymocowana na zatrzaski (tak to mi raczej wygląda) czy wkręty? Pewnie łatwo połamać jeśli zatrzaski...
A i jeszcze jedna sprawa, czy po zdjęciu filtra widać może parownik klimy? Pomyślałem, że dobrze byłoby od razu czymś podlać grzybki które tam już zdążyły wyrosnąć :-gwizd
strawinski:
po pierwsze demontujesz wycieraczki, trzeba zdjąć zaślepki, odkręcić śrubki
ściągasz zatrzaski, zaznaczone na czerwono
całą część zdemontujesz ciągnąc w stronę silnika
Nawigacja
Idź do wersji pełnej