Witam,
Koledzy pomóżcie może już ktoś miał podobny problem.
Co jakiś czas wywala mi "CHECK ENGINE" z błędem P0455, wiem co to za błąd (EVAP LARGE LEAK, czyli po naszemu "duży wyciek w układzie odporowadzania par paliwa"). Kasuję błąd auto jeździ sobie tydzień, czasem miesiąc i dłużej i znowu pojawia się ten sam błąd, najczęściej przy jednostajnej jeździe bez przyspieszania np.: 70-90km/h.
Wkurzyłem sie i ostatnio wziąłem się za prześwietlanie tego całego systemu odprowadzania par paliwa. Z tyłu jest taki zaworek zabudowany w puszcze, który normalnie jest w pozycji "OPEN" odłączyłem go, na stole podłączyłem do 12V i zaworek działa otwiera się i zamyka. Z przodu auta jest kolejny zaworek połączony z podciśnieniem, który też jest sprawny (ten sam test, podłączenie 12V).
Następnie sprawdziłem szczelność całej instalacji EVAPU od zaworka pod maską do zaworka końcowego (najpierw pompką pompując powietrze i patrząc czy trzyma ciśnienie, trzymało bez problemu, potem wpuszczałem dym do układu i też nigdzie nie ulatywał). Zatem wniosek jest taki, że oba zaworki działają, przewody szczelne.
Błąd nadal się pojawia od czasu do czasu przy monotonnej jednostajnej jeździe.
Pomóżcie bo już tracę na to siły ...