Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

skrzypi chyba coś w zawieszeniu

(1/3) > >>

ktr:
Mój X niby ma zawieszenie sztywne, wszystko OK, niedawno sprawdzane. Od niedawna jednak podczas jazdy przy małych prędkościach coś skrzypi. Odłos przypomina skrzypiącą huśtawkę... dzieje się to zarówno podczas jazdy do przodu, jak i do tyłu, np. na parkingu. Przy jeździe z większą prędkością tego nie ma, tylko gdy toczę się powoli.

Na ucho to coś jakby w zawieszeniu, chyba z tyłu, prawa strona, ale to tylko tak na ucho. W środę jadę do warsztatu. Co to może być?

To skrzypienie jest takie jakby rytmiczne, wizualizuję sobie to tak, jakby jakieś koło się obracało i w jednym punkcie było skrzypienie, albo wizualizuję sobie huśtawką, która się buja, i w pewnym momencie skrzypi:)

Rob_W:
Daj znać co to takiego, bo u mnie też to jest - pojawia się i znika - tylko przy małych prędkościach. Np. przy skręcaniu lub bardzo powolnym ruszaniu. Za to przy większych prędkościach czasami słyszę coś a'la "dzwoneczki".
Byłem ostatnio na przeglądzie w warsztacie i wyszło, że mam tylne wahacze i klocki hamulcowe do wymiany. Ponieważ chwilowo nie mam za co tego zrobić, więc nie jestem w stanie sprawdzić czy to na 100% jest przez nie.

Trigojunior:
przy małych prędkościach piski mogą być spowodowane lekko krzywymi tarczami...klocek ociera i skrzypi...

miałem coś takiego w Delcie też z tyłu...po wymianie tarcz i klocków było ok

zadek07:
Wyjdz z auta otworz klape i nacisnij kilka razy na bagaznik i zobacz czy cos slychac

ktr:
Naciskałem i bujałem nim, wtedy nic nie skrzypi. Dziś na koniec dnia dam auto do warsztatu, będą jutro szukać i działać, może coś wymyślą. Kto wie, może to tarcze, bo czasem przy hamowaniu puka kierownica (ale nie zawsze). Gdyby to były tarcze z tyłu to jeszcze chyba nie taka tragedia kosztowo je wymienić.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej