Dział Techniczny > XJ-40, XJ-81 (1986-1994)
problem z odpalaniem na ciepłym silniku
elray:
No niestety nie ma prądu na żadnej świecy. Nawet jak wyjmę tą grubą wtyczkę, która wychodzi z cewki do aparatu też nic się nie dzieje. Miałem w piątek inną cewkę podmieniłem i było dobrze, w sensie zapalał na zimnym silniku, ale dzień później nie zapalał nawet już na zimnym. Sprawdziłem prąd probierzem do cewki prąd dochodzi, ale co i jak dalej to już nie na moje siły i oddam autko do mechanika. :- pojecia
e_gregor:
To może być czujnik położenia wału jak ktoś już pisał, że niema iskry. Komp nie wie kiedy ma strzelać ;) Cewka jest pod napięciem bo tak jest zazwyczaj w każdym aucie że cewka jest "naładowana" i nagłe odłączeni prądu generuje iskrę.
katar83:
W twoim przypadku to najpewniej albo czujnik polozenia wału - wystarczy krecić silnikiem i sprawdzić czy obroty Ci skaczą. Jeśli skaczą przy kręceniu to czujnik ok. Jeśli wskazówka nie drga nawet to jest do wymiany - albo wzmacniacz - mała czarna kostka zaraz pod cewką, do sprawdzenia. Haynes Ci powie jak.
elray:
Siemacie Panowie jutro wam powiem co i jak. Dzisiaj doszedł inny czujnik położenia wału. Więc pozostaje jakby co ten modulik pod cewką. Jutro szczegółów podam więcej.
elray:
Wygląda to następująco. Winę za odpalanie ponosił czujnik położenia wału. Wymiana na inny używany rozwiązała problem. Pojawiła się z kolei awaria w układzie wspomagania. Wyciekła dość spora ilość oleju i autko musiało jeszcze chwilę zostać u mechanika. Nie wiem ale domyślam się, że nastąpiło to w skutek holowania choć dla mnie osobiście to dość dziwne. Holowałem kotka zaledwie 500 m, ale kilka skręceń trza było dokonać ;( ehh oby się tylko dzisiaj zakończyła cała ta operacja to będę najszczęśliwszym człowiekiem na globie, ponieważ od około tygodnia kombinuję sobie dojazdy do pracy i zaczynam odczuwać dość silną tęsknotę za moim własnym samochodem. Ależ się rozpisałem ;) Pozdrawiam :-tylko wiedza tego tutaj zgromadzenia jest bynajmniej nieoceniona ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej