Dział Ogólny (Tematy Jaguarowskie i nie tylko) > Jaguar News & Jaguar Scena
Nowy XJ z silnikiem 2.0 i doladowaniem juz niedlugo?
khamsin:
Nie zwróciłem uwagi, że chodzi o XJ-ta! Tak się mocno zasugerowałem nowym X-Type'm, że do głowy mi nie przyszło, że chodzi o XJ-ta. A nie jest to jakaś pomyłka??? Czy na pewno chodzi o XJ-ta... z 2 litrowym silnikiem???
X-Type tak ale XJ... no są gdzieś granice downsizingu -ja cały czas miałem na mysli X-Type'a przyszłego... sorry!!!!
wichma:
--- Cytat: khamsin w Marzec 16, 2011, 17:50:11 pm ---Czy na pewno chodzi o XJ-ta... z 2 litrowym silnikiem??? ... no są gdzieś granice downsizingu
--- Koniec cytatu ---
W Volvo S80 montowany jest silnik 1,6... więc 2 litry to prawdziwy potwór. :-hehe
Wiem, że S80 to nie liga XJ, ale 1,6 to chyba jeszcze wieksze przegięcie niż 2,0 w XJ.
magic:
--- Cytat: wichma w Marzec 16, 2011, 18:07:08 pm ---
W Volvo S80 montowany jest silnik 1,6... więc 2 litry to prawdziwy potwór. :-hehe
Wiem, że S80 to nie liga XJ, ale 1,6 to chyba jeszcze wieksze przegięcie niż 2,0 w XJ.
--- Koniec cytatu ---
1.6 w Volvo S80, a mi się 2.0 w samochodzie tej klasy wydawało dużo za mało. Tak czy tak nie kupiłbym nigdy XJ z silnikiem 2.0.
P.S. A tak wogle to nazywałby się on XJ4 tak? To brzmi trochę śmiesznie.
khamsin:
Volvo S80 to chyba nie najlepszy przykład bo ten silnik 1.6 to diesel.
Lepszym przykładem jest inny szwedzki samochód -nowy Saab 95.
Klasa ta sama co S80 ale 5m długości i... benzynowy 1.6 turbo ze 180 KM mocy.
W takim układzie XJ, który jest o klasę wyżej uplasowany mógłby mieć 2.0...
Ale... na ile jestem postępowy w tych sprawach to... ostatecznie pojemność bym zniósł ale 4 cylindry w klasie luksusowej to już gruba przesada!!! Czwórka w wyższej średniej -ok. Mercedes nas do tego przyzwyczaił przez dekady całe i inni też ale w klasie luksusowej nigdy tego nie było!!!
Ja myślę, że tu chodzi o pojemność 2.0 ale nie o czwórkę. Tylko o jakąś jednostkę na przyszłość, może i V8 albo V6 i wyłącznie w połączeniu z napędem hybrydowym. Czyli konsekwentny downsizing! Ja to widzę tak -z 2 litrów da się nawet te 300 do max 330 KM wydusić, do tego silnik elektryczny ze 200 KM i mamy razem te potrzebne ponad 500 KM. Albo spokojniej to i mniej ;). Ale i tak -design nowego XJ-ta -ok! Ale silnik 2.0 to... dziwne jak dla mnie! Chyba, że to będzie ogólny trend i pojawią się i BMW i Mercedesy z silnikami 2.0-2.3 z sześcioma czy ośmioma cylindrami -to wtedy stanie się to normalne.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej