Dział Techniczny > Technika ogólna, Literatura

Fabryczna grubość lakieru w Jaguarach

<< < (2/2)

lexxus:
Mój lakier pokzuje około 130-140 um , mysle ze po kilku latach i kilku polerkach to dośc normalne :)

Marlon:
Temat stary, ale jary.
Ja mojego kota kupiłem od 1 właściciela(podobno - nie mógł tego  udokumentować z innych przyczyn-nie ważne) Mierzyłem osobiście i biorę pod uwagę kurz i nie dokładne przyłożenie miernika i wyszło mi ok. 200 do 250. Gość twierdził, że to norma w  Jagu bo to nie  Tico i ma więcej warstw lakieru-i mu uwierzyłem(bo discovery oglądam i faktycznie lepsze marki kładą grubiej) Na polerkę z jego strony raczej nie liczę, bo choć autko zadbane to w garażu miał lepsze cudeńka do cacania ,a to tylko x-type. Dodam, że byłem u znajomego blach-lakiera, który zajmuje się restauracją zabytkowych aut i stwierdził, że oryginał lakier. Niestety musiałem maznąć maskę i zderzak bo trafiła mi się sarnina-szczęście, że przy małej prędkości(mieszkam w lesie) wiec obyło się bez szpachlowania.
Z ciekawości w najbliższym czasie zmierzę grubość lakieru na wewnętrznych elementach, dla porównania .
Jeśli kogoś ten temat jeszcze interesuje to z ochotą czekam na info.
Pozdrawiam kociarzy  :-thank

huberts1977:
Wedug mojego skromnego zdania powłoka lakiernicza o grubości 200 do 250um to dwie warstwy lakieru a dokładniej to 4 warstwy  ;).
Dlatego 4 warswy ponieważ grubość lakieru ok 160um to jeden lakier ale dwu warstwowy czyli baza i klar (lakier bezbarwny). Dwie warstwy to tzw. lakier metalic lub perła.
Lakier jedno warstwowy tzw. akryl ma grubość od 70 do 110um.
Bym zapomniał jest jeszcze jedna warstwa lakieru czyli pod tym wszystkim musi być jeszcze podkład.
Nie jestem lakiernikiem więc mogę się mylić.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej