Temat felg szprychowych pasujących do Jaguara jest ciężki. Z jednej strony masz felgi typu OG Wire Wheels, które bardzo mi się podobają, ale do czterdziestki nie pasują. Chociaż to może kwestia gustu. Po drugiej stronie są felgi szprychowe nazwijmy, "mojego typu".
Dość to enigmatyczne i ogólnikowe ich określenie, ale Jaguar przestał wypuszczać swoje auta na felgach szprychowych pod koniec lat 60 lub początku 70 (ale to niech potwierdzą inni). Stąd jeśli koniecznie chcesz szprychowe, to musisz posłużyć się zamiennikami. To co mnie dziwi, to fakt, że moje felgi mają rozstaw 5x120,65. Sprawdziłem to organoleptycznie, dodatkowo nie mam nakrętek pływających, ani adapterów. Popatrzyłem na zapas, niestety nie znalazłem żadnej informacji o ich producencie, czy modelu. Więc jest to "no name", ale jakby produkowany z myślą o nietypowym rozstawie śrub w felgach, wychodzących dla Jaguara z tamtego okresu.
Odnośnie tego jak je zdobyć. Przejrzałem ebaya brytyjskiego, znalazłem tylko kilka kompletów do E-type'a, do DB5, a reszta to już własnie wcześniej wspomniany typ OG Wire Wheels.
Podsumowując, musisz cały czas śledzić allegro, ebaya. Popytaj też chłopaków z forum, którzy mieszkają w UK, może mają dostęp do specjalistycznych sklepów, które zajmują się tym tematem i mają na stanie lub mogą ściągnąć felgi, które będą Ci odpowiadać. W Polsce z racji niewielkiego popytu, temat felg szprychowych niemal nie istnieje.