Dział Techniczny > XJ-40, XJ-81 (1986-1994)

fluid do samopoziomowania Jaguar xj40

(1/3) > >>

peres20:
Czesc od tygodnia jestem posiadaczem Jaguara xj 40 1992r. i mam problem z poziomem oleju do samopoziomowania ( leveling). Na zbiorniczku jest napisane Castrol CHS????. moze ktos juz mial doczynienia z tym wczesniej i udzieli mi wskazówki gdzie moge dostac taki specyfik?? :-cry. z góry dzieki ;)

walec:
A jak juz zostal ten temat poruszony, Czy plyn w nivo powinno sie wymieniac? Jesli tak to jakie sa kryteria?(nie mam pojecia czy kiedykolwiek ktos to robil u mnie)

jarek-jerryjag:
Nigdzie nie wspominano o wymianie płynu podczas jakiegokolwiek serwisu.
system ten byl dosc zawodny dlatego płyn byl wymieniany (dolewany )podczas jakiejkolwiek napraw.
 płyn ten byl również używany wspomaganiu kierownicy i tam tez nigdzie nie mowia o wymianie.

walec:
Tzn to jest jeden obieg nivo i wspomaganie? Chodzi mi o to czy wystarczy sprawdzac poziom  plynu z wspomagania kierownicy.

jarek-jerryjag:
do 1990 roku (silnik 3.6) miał nivo (zielony zbiornik  olej Castrol HSMO) i mały zbiorniczek  do wspomagania(olej dextron).
Po 1990 (silnik 4.0l) jeśli miał nivo  miał jeden zbiornik z trzema węzami (olej Castro HSMO) 1 waz do chłodnicy 2 do wspomagania a 3 do Nivo.
zdarza sie w tych modelach ze podczas usunięcia Nivo i wymiany maglownicy zostawał zmieniany płyn na Dextron (tańszy olej)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej