Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Programy do diagniostyki X-Type przez ELM327
patryklojjaguarxtype:
Cześć koledzy czy ktoś podpowie mi jak włączyć na obd ELM 327 w aplikacji OBD Torque Pro lub piston funkcje sprawdzania cylindrów, żeby pokazało ich parametry.
sztandi7:
--- Cytat: Łukasz w Październik 11, 2018, 12:48:30 pm ---Witam, podłączę się pod ten temat. Chcę wykonać wymianę oleju w skrzyni automatycznej, po której należy wykonać tzw. korektę zużycia oleju, Czy ktoś ma wiedzę jakim interfejsem diagnostycznym i programem jestem w stanie sczytać temperaturę oleju w skrzyni i wykonać tą korektę? Czy ktoś wie jakie konsekwencje ma nieskorygowanie tej wartości dla pracy skrzyni? Pozdrawiam
--- Koniec cytatu ---
Żadnym. Przy Jatco korekta zużycia nie jest potrzebna. Wymieniasz olej i tyle. Ewentualnie jak bardzo Ci zależy możesz zrobić reset parametrów adaptacji skrzyni i auto po około 50-100km samo się zaadoptuje pod warunkiem, że skrzynia jest sprawna. Choć w zasadzie taka adaptacja nie zmienia nic.
sztandi7:
--- Cytat: patryklojjaguarxtype w Wrzesień 20, 2019, 06:54:46 am ---Cześć koledzy czy ktoś podpowie mi jak włączyć na obd ELM 327 w aplikacji OBD Torque Pro lub piston funkcje sprawdzania cylindrów, żeby pokazało ich parametry.
--- Koniec cytatu ---
Nie sądzę by coś takiego było w Torque i upośledzonym ELM-ie. O jakie konkretnie parametry cylindrów Ci chodzi?
patryklojjaguarxtype:
Chodzi o efekt szarpania, który wcześniej był spowodowany uszkodzona cewka zapłonowa wymieniłem wszystkie i był spokój przez 3-4 msc problem znowu powrócił a cewki są nowe Delphi... I chciałem.sprawdzic na którym cylindrze głupieje, czy jest to wina cewki czy może świecy którejś jednak. Samochód jeździć na świecach NGK Irydowych około już 25 tys km
sobrus:
Nie trzeba nic włączać, jeżeli brakuje iskry na którymś cylindrze, zostanie zgłoszony odpowiedni kod błędu powiązany z tym cylindrem.
O ile pamiętam P030x dla wypadającego zapłonu i P035x dla problemu z cewką (gdzie x to numer cylindra). Te podstawowe błędy są bez problemu czytane przez ELMa.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej