Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Programy do diagniostyki X-Type przez ELM327

<< < (26/34) > >>

cezar:
hej hej . czyli jaki kupić kabelek bądź użyć oprogramowania żeby połączyć się z ABSem w moim kotku? chce wyśledzić czujnik kąta skrętu i go w końcu ustawić jak należy . Bo zima atu DCS- brak :(

gonzo7:

--- Cytat: ManiekMx3 w Styczeń 20, 2016, 17:07:21 pm ---Zakupiłem kabelek  VCM  MINI OBD na aukcji pisało ze współpracuje z ford vcm i focom.
Dziś dostałem kabelek lecz ani przez vcm obd ani przez focom nie mogę się połączyć z X-Typem.
Macie może jakieś porady ?

--- Koniec cytatu ---

Którego masz X`a?
Mam ten sam kabel i z focomemem działa bez problemowo (X 2.0D 2005).
COM1 standardowo jest konieczny - działa na wszystkich Windowsach.
Grunt by kabel był widziany przez focom`a i nie ma problemów - oczywiście do tego musi być sterownik ELM327 USB - jest w focomie.

sztandi7:
Także zakupiłem sobie ELM 327 + Torqe Pro. Działa bardzo ładnie na androidzie. Teraz pytania:
1. Jaka apka do laptopa ?
2. Drugie pytanie natomiast jaka jest różnica między wersjami 1.5 a 2.1 ?

sobrus:
1.
Pytanie nieco z innej beczki : czy jest jakaś niedroga opcja (kilkaset zł), aby pójść wyżej niż ELM327?
Nie mam laptopa  i nie zamierzam, a nawet jeśli to byłby na linuxie :P ) nie chce tez kombinować z nielegalnym softem itd.

ELM327 sprawuje się świetnie za marne pieniądze jakie kosztuje, ale gdybym chciał w garażu mieć coś więcej i nie tylko do Jaguara (ale także np Citroena) to czy jest sens coś takiego kupować?

Coś w stylu Foxwell NT501/510, wspomniany wcześniej MaxiScan MS309 czy jakiś Creator C100 są czegoś warte?

Bo póki co nie widziałem aby któryś z tych skanerów umiał więcej niż ELM (parametry pracy silnika czy błędy ABS), a jednak trochę kosztują.

edit: Foxwell ma chyba niezłe możliwości ale można wgrać do 5 marek aut i aktualizacje softu tylko 18 miesięcy - trochę słabo. Zdążyłbym go użyć dwa razy i po zmianie auta znów koszt.
Droższy model NT414 ma 58 marek ale za to tylko 4 systemy (silnik, ABS , skrzynia i coś tam jeszcze) - czyli za 1300zł byłby niewiele lepszy od ELMa. lol.

2. Czy bawił się ktoś nowszymi interfejsami na STN11xx i np programem FORScan? Interfejs kosztuje około 150-400zł, program na androida kolejne 20. Według producenta programu ogarnia różne podsystemy w Fordach, ale nie współpracuje z tanimi klonami ELMa. Z moim nie działa. Nie widzi interfejsu. OBDLink MX (~400zł) obsługuję fordowskie MS-CAN.
Albo taki polski wyrób : http://allegro.pl/polski-elm327-v3-bluetooth-ms-hs-can-ford-stn1170-i5562551507.html#thumb/1

http://forscan.org/home.html

lukasz_slask:
Cześć!

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad interfejsem diagnostycznym.

Widzę że dosyć popularny jest taki : http://allegro.pl/sdprog-interfejs-diagnostyczny-elm327-obd2-usb-pl-i6704058766.html
Obecnie posiadam 3 auta ( Ford, Toyota i Jaguar) i chciałbym żeby współpracował z wszystkimi wymienionymi.

Pytania są takie:
1)co to jest i czy jest warte swojej ceny?
2) w cenie do 200 zł znajdę coś lepszego?
3) co mogę tym zrobić?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej