Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Problem z napędem 4x4
rafi77:
Witam!
Mam kota z 2005r. 3.0 4x4 manual. Dzisiaj mój kotek mnie zaskoczył. Wchodząc w zakręt dodałem trochę gazu i strasznie sponiewierało dupką. :-wstyd . Wyglądało to tak, jakby miał napędzane tylko tylne koła. Zaskoczony znalazłem trochę wolnego miejsca i faktycznie-na śliskiej nawierzchni napędzają tylko tylne koła :-thumpdown. Jak zaciągnę ręczny na drugi ząbek zaczynają ciągnąć również przednie koła. Domyślam się, że coś jest chyba nie tak z tym reduktorem. Czy u was jest tak samo? Czy koła które tracą przyczepność nie powinny być przyhamowane przez system, a moment przekazany na te, które mają przyczepność? Czy nasze kotki tego systemu nie mają, a winny jest reduktor?
Ma ktoś może schemat tego napędu?
robertth:
Wydaje mi się, że wszystko masz ok.
Umnie jest tak samo.
Moc jest przekazywana 40% przód, 60% tył.
Masz system DSC?
rafi77:
Przycisku przy lewarku skrzyni biegów nie mam, jeżeli o to pytasz. Chyba że działa w uśpieniu, ale po dzisiejszym wybryku raczej nic takiego nie mam, albo nie działa. Na zegarach też żadnej ikonki!
Czyżby tył za lekki (brak paliwa w zbiorniku ;D) i moc ucieka tylnymi kołami?
robertth:
Więc DSC nie ma :P
W aucie kręcą się te koła. które mają najlżej. ;)
A to dla Ciebie fajny filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=ZIvNgo42VlA
rafi77:
Dobre! :-super
Tylko to trochę bez sensu! Skoro ma rozdział 60% tył i 40% przód to czemu 100% ucieka tylnymi kołami!
Masz samochód 4x4 stoisz jednym kołem na lodzie a samochód nie ma siły ruszyć. Dopiero jak przyhamuję ręcznym rusza! Powinni dać LSD (szperę) międzyosiową lub elektronikę która rozdzielałaby napęd.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej