Dział Techniczny > XJ X350, X358 (2003-2009)

Pytanie o X350 w wersji z klekotem ;-)

<< < (5/5)

Hekatonpsychos:
Widziałem, widziałem - bardzo fajna rzecz - wielka szkoda, że jej nie wprowadzono do seryjnej produkcji...

andyzpl:
Wiekszość tych wszystkich wynalazków jest tak na prawdę zbedna, ale czasami cieszą jak są pod ręką. Dzisiaj nikt sobie nie wyobraża krecenia korbkami do otwierania szyb, czy samochodu bez ABSu. Można się bez tego obyć ale po co ? Takie ESP - szczególnie w mocnych tylnonapedówkach niejednemu, nawet dobremu kierowcy pewnie życie uratowało. Tak samo pewnie będzie z lane assist, wykrywaczami auta w martwym polu itd. Fajne gadżety i dobrze jak są coraz popularniejsze. Zreszta niebawem przepisy wymuszą ich stosowanie.
Ale im wiecej gadżetów tym większa szansa że coś sie popsuje.
Jak dla mnie to w samochodzie wystarczy klima ( i to wcale nie musi byc automatyczna), pełna elektryka (szyby, c. zamki, lusterka), ESP, xenony i skórzana tapicerka.
A te kryteria kociak spełnia prawie w każdej wersji. Inne gadżety fajnie jak są- ale nie są mi niezbedne do życia i nie bedą kryterium przy wyborze samochodu.

andyw:
Witaj Andy,
Mieszkam w Szwajcarii i posiadam wersje x358 z takim wlasnie silnikiem. Rok produkcji 2009, przebieg okolo 65000km wersja Sovereign. Przed tym modelem posiadalem dluga wersje x350 z silnikiem V8 supercharged. Jezeli chodzi o komfort jazdy to w dlugiej wersji bylo troszke lepiej mimo tego, ze zawieszenie bylo bardziej sport. Ale na tym zalety poprzedniej wersji sie konczyly. Zuzycie paliwa w miescie bylo zawsze lekko powyzej 18 litrow i to przy spokojnej jezdzie. Na autostradzie bylo znacznie mniejsze ale nie ma co absolutnie porownywac z obecnym modelem. Kilka miesiecy temu na autostradzie w podrozy o dlugosci 1058km utrzymujac prawie caly czas predkosc 150-180km/h spalanie wyszlo dokladnie 7.0l/100km. W miescie jest okolo 9.5-10.5l/100km. Moim zdaniem jest to wynik naprawde super biorac pod uwage wielkosc auta. Cisza we wnetrzu na postoju nie jest az tak wielka jak w benzynie ale co nie znaczy, ze jest glosno. Tylko bardzo sprawne ucho uslyszy, ze to diesel. Natomiast na autostradzie to juz nie ma zadnej roznicy i tylko przy maksymalnym dodaniu gazu lekko slychac male klekotanie. Reszta dzwiekow to piekne 6 cylindrow. To tyle jezeli chodzi o spalanie tego auta. Jezeli masz jakiekolwiek pytania wal smialo, odpowiem w miare mozliwosci.
Pzdr.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej