Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Cylinder Misfire (X-Type 2.5 2001) - klekocze na początku na mrozie

<< < (4/13) > >>

ktr:
Auto odebrane, świece wymienione. Stare świece (także NGK) - wszystkie miały czarne łby. Mechanika zdaniem jak najbardziej nadawały się do wymiany więc tak czy siak dobrze, że wymieniłem. Poza tym, pomalował mi tym bezbarwnym specyfikiem wszystkie cewki. Dla wszystkiego skasowałem błędy, wróciłem do domu i zobaczymy...

Teraz auto stoi sobie na mrozie pod blokiem. Rano będzie test, czy cokolwiek się poprawiło. Dam znać.

ktr:
A więc dziś rano, po całej mroźnej nocy, auto zachowywało się wyraźnie lepiej. Tzn. przez pierwsze 2 minuty silnik owszem, zachowywał się dziwnie, nie pracował najlepiej, ale zmiana jest taka, że w odróżnieniu od sytuacji sprzed wymiany świec i "pomalowaniu" cewek:
1. dziś nie mrygała kontrolka "check-engine", a wcześniej mrygała
2. dziś nie było komunikatu na wyświetlaczu "cruise not available" i nie odcinało mocy po 3.000 obrotów
3. po przejechaniu kilkunastu km jedyny błąd, jaki pokazuje skaner to P0191, czyli to moje cholerne ciśnienie na listwie. Brak jest więc dziś błędów na temat wypadających zapłonów (misfire).

Zobaczymy, jak będzie dalej, ale na razie widzę poprawę.

pablo21:
Miałem misfire kiedyś i winowajcą były świece, bo po ich wymianie, błędu już nie wywalało. Podaj nazwę tego preparatu jeśli możesz.

ktr:
Nie mam pojęcia co to jest. On to miał jednak nie w sprayu, tylko w takim plastikowym białym pojemniczku, bez napisów. Nie widziałem więc nazwy, nie wiem co to jest, ale jeśli podrążysz temat to pewnie jakiś mechanik będzie wiedział. Mogę tylko powiedzieć, że ma to kolor taki białawo-kremowy, po pomalowaniu jest podobno bezbarwne.

Przy okazji, poprzedni właściciel mojego Kota podobno wymieniał świece rok temu, a także jedną cewkę. Ciekawe na jak długo pomoże moja wymiana świec i pomalowanie cewek.

ktr:
Niestety, wieczorkiem już był komunikat "cruise not available" i czasem migała kontrolka "check-engine". Skaner OBD pokazuje następujące błędy:
- P0300: jakoś nie sprawdziłem
- P0302: Cylinder 2 Misfire Detected
- P0304: Cylinder 4 Misfire Detected
- P0306: Cylinder 6 Misfire Detected
- P1314: nie wiem co to jest...
- P0191: to ciśnienie na listwie

Zastanawia mnie to, że wyskoczyły cylindy (wypadające zapłony) tylko z parzystymi numerami.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej