Dział Techniczny > Technika ogólna, Literatura
Spalanie
leszekzgd:
Zaciekawiły mnie te wywody więc poszedłem na ulicę i popatrzałem na kompa ile pali. Wyszło z 2565 kilometrów przeciętna 12.0 litra, jazdy w cyklu mieszanym - miasto i trasa. Więc wywody,że pali tyle ile się wleje czyli 20 litrów i więcej raczej mijają się z przwdą albo świadczą o rozregulowanym silniku. Dwa lata temu zrobiłem sobie analizę spalin ponieważ wg. mnie palił za dużo czyli 17-19 litrów. Analiza wyszła tragicznie, wnioski były jedne- trzy sondy do wymiany. Po wymianie nie ten samochód. Spalanie wychodziło tyle co moje stare Scorpio 2,8 które miało tylko 145KM i tak już pozostało do teraz. Nadmieniam,że silnik mam V8 3.2.
tomek1212:
Ja u siebie mam nową sonde (jest tylko jedna), wtryski po regeneracji, przepływomierz OK, filtry i inne tego typu bzdety OK, a spalanie w zimie nie schodzi poniżej 30tki. Tyle ma palić w mieście na krótkich dystansach i nie jest to kwestia rozregulowanego silnika.
MacAnk:
Miasto a miasto to jest różnica. Mi też zimą pali ok. 18-20l i nie są to jak kolega twierdzi "wywody". Po prostu tyle pali na krótkich odcinkach i tyle palić musi. Miasto gdzie zapala się silnik jedzie w miarę stabilnie 15km i wyłącza silnik to co innego niż jazda na odcinkach 2-3 km. I to czy ktoś twierdzi, że to wywody czy cokolwiek innego... mi nikt do baku nie leje, ile auto pali sam najlepiej wiem - nie chwalę się ani nie żalę. Sondy wszystkie sprawne tak samo z resztą jak wszystkie podzespoły. :)
BlackV6:
U mnie tragedii nie ma w 90 % miasto spalanie mojego maleństwa w okolicach 13 / 100 km
MacAnk:
Polecam w mieście sprawdzić sobie przekłamania komputera pokładowego. Niektórym humor może się poprawić tak jak mi ;D.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej