Niedawno pisałem, o wymianie oleju w skrzyni. Według opinii specjalistów podkreślam, specjalistów!!! od skrzyń biegów, do których się udałem. Powiedzieli, że to totalna bzdura o tym że olej jest dożywotnio!Pod wpływem temperatury, warunków, jego właściwości się zmieniają na gorsze. Zalecają wymianę oleju i filtra co 30 tys. a nie jak zaczyna szarpać. Jak zaczyna szarpać, to znaczy że nawala płyta sterująca, elektrozawory. Wymiana płyty sterującej na zregenerowaną to koszt 1500-2000 zł. Ale może to uchronić przed innymi awariami. Skrzynia automatyczna ma zawsze działać gładko i równo, jak się coś dzieje to nie czekać tylko naprawiać, bo powiedzieli że klienci w Polsce nie potrafią użytkować, dbać o automaty, często jak jada na jazdę próbną z klientem to on nie przestrzega podstawowych zasad,np takich jak zatrzymanie się przy cofaniu wciśnięcie hamulca i Drive! Przyjeżdżają na lawecie, a potem płacz i krzyk że skrzynia jest do wymiany, jak to możliwe przecież "tylko trochę szarpała". To opinia renomowanych specjalistów, którzy na co dzień mają styczność z różnymi skrzyniami.Jak im powiedziałem, że Jaguar zaleca wymianę co 160 tys. oleju to się zaśmiali, a następnie pokazali 7 skrzyń zf5hp24 z przebiegami 120-150 tys. gdzie rozwalony był to kosz, to elektrozawory, albo sprzęgła. Dodam że za samo wyjęcie skrzyni liczą sobie od 300 zł w górę. Więc wymiana filtra i oleju raz na te 30 tys. to chyba lepsza inwestycja..