Dział Techniczny > XJ-40, XJ-81 (1986-1994)

Uszczelka kolektorów wydechowych

(1/3) > >>

jannaf:
Uszkodziła mi się kilka dni temu uszczelka pomiędzy głowicą a kolektorem wydechowym (tylna). Zdobyć nową to nie kłopot, ale jak wymienić ????. Padłem już na wstępnym etapie, bo nijak nie mogę zdemontować tej pięknie chromowanej blachy zasłaniającej kolektory wydechowe. Odkręciłem wszystkie 4 śruby ale nie ma tam wystarczająco dużo miejsca, by osłonę wyjąć do góry. Czy ktoś robił własnym staraniem operację wymiany tych uszczelek ? a jeżeli tak to bardzo proszę o porady  :-A

jarek-jerryjag:
osłonę musisz wysunąć nad aparatem zapłonowym.(zdejmij kopułkę z przewodami) dolnych rur możesz nie odkręcać od kolektorów. po odkręceniu kolektory odsuniesz od głowicy.

jannaf:
Dzięki ! jutro spróbuję tym sposobem. O efektach napiszę  :-W

jannaf:
DUUUUUŻY KŁOPOT !!! :-zly
Osłonę udało mi się usunąć, ale zmartwiła mnie przyczyna nieszczelności. Gdy założyłem klucz na nakrętkę kolektora (tę przy ktorej występuje przedmuch), nakretka odpadła wraz z kawałkiem szpilki - tej która wchodzi w głowicę. Miejsce pękniecia jest już podkorodowane, więc brak docisku był przyczyną nieszczelności. Jestem pewny, że sam nie dam rady wykręcić kikuta szpilki, ale może podpowiecie mi gdzie zrobić taką operację ??? czy bedzie konieczność demontażu głowicy??? itp. dwie inne śruby odkręciły się bez problemu a ostatnia stawia duży opór, więc sobie odpuściłem żeby i tu czegoś nie ukręcić.  :-zly

V12:
wykrakałem?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej