Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Grudzień 19, 2014, 19:12:48
Strona główna Pomoc Kalendarz Zaloguj się Rejestracja

www.allegro.pl/my_page.php?uid=2131534 Kliknij baner aby odwiedzić stronę. www.englishcars.pl

JAGUAR FORUM POLAND  |  Dział techniczny  |  X-Type (2001-2010)  |  Wątek: Zapala się kontrolka ładowania ? 0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek. « poprzedni następny »
Strony: [1] 2 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Zapala się kontrolka ładowania ?  (Przeczytany 2439 razy)
Bedek
Forumowicz Executive
****
Offline Offline

Wiadomości: 143


« : Lipiec 01, 2012, 14:36:49 »

Witam!

Od jakiegoś czasu w mim X-e ( 2,5, 03) zaświeca się kontrolka ładowania ale zawsze po kilku minutach jazdy, wyłączenie i włączenie silnika nie zawsze pomaga ale wyłączenie i odblokowanie zamka pilotem i ponowne uruchomienie już gasi kontrolkę ( jaja jakieś) czasem na kilka dni czasem na kilka minut. Najśmieszniejsze jest to że jak świeci się kontrolka to ładowanie jest i to takie samo jak podczas zgaszonej. Posprawdzałem wszystko i jest OK, Błędów w komputerze nie ma wszystko pięknie a kontrolka się zapala. Może ktoś już z tym walczył - każda podpowiedź mile widziana.
Zapisane

Pozdrawiam


Piotrek
BlackV6
Moderator Globalny
Forumowicz Daimler
*****
Offline Offline

Wiadomości: 3.592


Członek zarządu


WWW
« Odpowiedz #1 : Lipiec 01, 2012, 17:28:10 »

Ja miałem sytuację taką z zapalaniem się kontrolki ładowania , mianowicie u mnie odpowiedzialna za to była sprężarka klimatyzacji ,po wymianie ikonka się już nie pojawiała Mrugnięcie
Zapisane

Turbine84
Forumowicz
**
Offline Offline

Wiadomości: 25


« Odpowiedz #2 : Lipiec 02, 2012, 22:05:42 »

Witam,

Mam ten sam problem, z tym ze ja mam stwierdzone ze jest cos nie tak z klima (raz rozsadzilo mi chlodnice a na nowej cisnienie skacze do 25 bar).

Black V6 - ile trzeba liczyc za taka sprezarke ?

Pozdro
Zapisane

X-type 3.0 High
BlackV6
Moderator Globalny
Forumowicz Daimler
*****
Offline Offline

Wiadomości: 3.592


Członek zarządu


WWW
« Odpowiedz #3 : Lipiec 02, 2012, 22:39:01 »

Nowa 3,1 tys zl  hehe hehe

150 zł za nią mnie policzyli sprawdzona używka montowana na dzień przed wożeniem pary młodej  Uśmiech
Zapisane

Bedek
Forumowicz Executive
****
Offline Offline

Wiadomości: 143


« Odpowiedz #4 : Lipiec 03, 2012, 16:51:15 »

Sprężarka powiadasz ??? Hmmmm dziwne przecież tam jest tylko zwykły elektromagnes i nic więcej. A zapalała się jak klima była włączona czy nie miało to znaczenia ?? . Bo ja zauważyłem że zapala się częściej jak jest bardzo ciepło.
Gdzieś tam w czeluściach dokumentacji jednego z warsztatów doczytałem że alternator sterowany jest trzema plusami i jak na jednym z nich brakuje napięcia, jest za niskie lub przerywane to zapala się kontrolka ale ładowanie jest tyle że nieznacznie obniżone voltowo. Powodem tego może być regulator napięcia lub poprostu przerwa w obwodzie.
Ale najpierw obmierzę sprężarkę.
Zapisane

Pozdrawiam


Piotrek
BlackV6
Moderator Globalny
Forumowicz Daimler
*****
Offline Offline

Wiadomości: 3.592


Członek zarządu


WWW
« Odpowiedz #5 : Lipiec 03, 2012, 20:51:36 »

jak jeździłem bez klimy wszystko było ok jak załączyłem klimę po ok. 5 min kontrolka ładowania
Zapisane

Turbine84
Forumowicz
**
Offline Offline

Wiadomości: 25


« Odpowiedz #6 : Lipiec 04, 2012, 08:32:36 »

U mnie nie ma reguly, wczoraj (36 st na zewnatrz-wiec wiadomo klima chodzila) zrobilem ok 50 km - nic. Dzis jak jechalem do pracy przejechalem 2 skrzyzowania i na 3 swiatlach sie zapalila. Zgasilem silnik, odczekalem 10 s odpalilem i juz sie nie pokazala przez nast 12 km - a tez caly czas na klimie.

oszaleje z tym kotem Uśmiech

Zapisane

X-type 3.0 High
Bedek
Forumowicz Executive
****
Offline Offline

Wiadomości: 143


« Odpowiedz #7 : Lipiec 04, 2012, 22:59:44 »

jak jeździłem bez klimy wszystko było ok jak załączyłem klimę po ok. 5 min kontrolka ładowania

Muszę sprawdzić ??  temat wart sprawdzenia. Obmierzę wszystko, sprawdzę zależność i dam znać.
A na razie wielkie dzięki  thank you za zainteresowanie tematem.
Zapisane

Pozdrawiam


Piotrek
Turbine84
Forumowicz
**
Offline Offline

Wiadomości: 25


« Odpowiedz #8 : Lipiec 09, 2012, 20:39:19 »

Bedek

Czy masz jakies wiesci w tym temacie ? Nie ukrywam ze chyba tez mnie czeka wymiana sprezarki i chcialem zasiegnac wiedzy.

Daj znac jak cos wiesz wiecej

Pzdr
Zapisane

X-type 3.0 High
Bedek
Forumowicz Executive
****
Offline Offline

Wiadomości: 143


« Odpowiedz #9 : Lipiec 09, 2012, 23:00:14 »

Obmierzyłem sprężarkę - wszystko OK, odłączyłem ją całkiem i kontrolka się dalej zapala. Czuła jest tylko na temperaturę pod maską - dopóki silnik zimny jest OK jak się nagrzeje to się zapala. Ja stawiam na regulator napięcia. Bez względu na wszystko w sobotę go zmieniam, ba cała reszta obmierzona i jest OK
Zapisane

Pozdrawiam


Piotrek
Turbine84
Forumowicz
**
Offline Offline

Wiadomości: 25


« Odpowiedz #10 : Lipiec 10, 2012, 15:32:43 »

No to ja juz nic nie rozumiem, u mnie czasami sie zapala jak jade na klimie, bez klimy nie ma problemow z kontrolka. W momencie gdy silnik jest cieply, stane na swiatlach (lub inaczej doprowadze do jalowych obrotow silnik) kontrolka zapali sie (czasami pol miasta przejade bez kontrolki a czasami na 1 swiatlach sie do dzieje). Przejade kawalek, zgasze, odczekam, odpalam i raz sie swieci dalej, raz gasnie. Gdy nie kontrolka nie znikinie od razu za 2-gim razem zawsze jak zgasze, odczekam i odpale silnik to kontrolka znika.

Bez klimy nie zanotowalem podobnej przypadlosci.

Poza tym na serwisie klimy zmierzyli mi cisnienia i wysokie dochodzilo nawet do 30 bar ! (zawor bezpieczenstwa wylaczal sprezarke) Wiec ja bym stawial ze to moze jednak cos ze sprezarka, tylko jak sprezarka klimy wplywa na ladowanie aku ?

BLACKV6 - chyba mam podobna przypadlosc do Twojej.

Pozdrawiam
Zapisane

X-type 3.0 High
BlackV6
Moderator Globalny
Forumowicz Daimler
*****
Offline Offline

Wiadomości: 3.592


Członek zarządu


WWW
« Odpowiedz #11 : Lipiec 10, 2012, 16:02:58 »

Własnie widze ,mam moją przypadłość tak samo jak wyłączyłem samochód i załączyłem kotrolka ładowania zawsze znikała Uśmiech
Zapisane

Turbine84
Forumowicz
**
Offline Offline

Wiadomości: 25


« Odpowiedz #12 : Lipiec 20, 2012, 14:12:35 »

Bedek,

Jakies postępy w temacie ? Zrobiłeś ten regulator ?

U mnie wogole od napisania ostatniego posta temat zniknął - juz prawie 2 tyg. A na klimie ciągle jeżdżę.

Wydaje mi się przyczyna lezy w sprężarce klimy - od 2 tyg nie ma opałów to i nie jest ona tak mocno obciążana, wiec kontrolka się nie pojawia. Niedługo ma byc znowu 30+ wiec napisze jak coś się zmieni.

Aczkolwiek dalej nurtuje mnie pytanie co ma sprężarka klimy do lądowania aku....

Pzdr
Zapisane

X-type 3.0 High
badziej
Aspirant
*
Offline Offline

Wiadomości: 8


« Odpowiedz #13 : Sierpień 16, 2012, 15:25:36 »

2.5 v6
u mnie tez sie zapaliła(ładowanie było ok), komputer pokazał chwilowy spadek napiecia i zaswiecił sie check, było gorąco ale to nie była wina sprezarki, prze klemach akumulatora sa dodatkowe cienkie kabelki izolowane czymś jak teromkurczka(od wysokiej temp robi sie bardzo wiodka), od wibracji silnika kabelki sie przerwały po jednej stronie ale tego nie było widać kiedy nimi poruszałem zauwazylem ze coś sa za luzne, od kiedy je połączyłem solidnie kontrolka sie nie zapaliła ani raz wiec uznalem ze luzny kabelek  był problemem z ładowaniem. 2 min roboty 0 kosztów. jeśli sa zerwane i od wibracji chwilowo sie nie stykaja, a jak włacza sie sprezarka silnik jest bardziej obciazany a na małych obrotach moga powstać wieksze wibracje ktore chwilowo rozłaczą obwód( termokurczka jak kondom bo gorąco i pozwala na to). w moim kocie tak to wygladało i mam nadzieje ze sie nie powtórzy ale pierwsze co sprawdze jesli problem wroci to właśnie te przewody. napiszczie czy u was to załatwiło problem
Zapisane
BlackV6
Moderator Globalny
Forumowicz Daimler
*****
Offline Offline

Wiadomości: 3.592


Członek zarządu


WWW
« Odpowiedz #14 : Sierpień 16, 2012, 15:33:10 »

wymieniałem tą wiązkę w całości wraz z wszystkimi masami
Zapisane

Strony: [1] 2 Do góry Drukuj 
JAGUAR FORUM POLAND  |  Dział techniczny  |  X-Type (2001-2010)  |  Wątek: Zapala się kontrolka ładowania ? « poprzedni następny »
Skocz do:  


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Englishcars.pl

JaguarParts




Polityka Cookies

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2007, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!