Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Maj 24, 2012, 21:33:30
Strona główna Pomoc Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
Aktualności:
kotek bo łączy nas pasja... kotek

www.millersoils.pl Kliknij baner aby odwiedzić stronę. www.jagparts.pl/

JAGUAR FORUM POLAND  |  Archiwum techniczne  |  X-Type (2001-2010)  |  Wątek: regulacja światła 0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek. « poprzedni następny »
Strony: [1] 2 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: regulacja światła  (Przeczytany 785 razy)
edii
Forumowicz
**

« : Luty 28, 2010, 20:01:53 »

Witajcie, kiedyś już czytałem o tym na stronie, ale chciałem się upewnić czy dzieje sie to częsciej czy tylko u mnie .
Rok temu w zimie, urwała mi się regulacja swiatła, z wielkim trudem i niebywałym talenten naprawiłem Duży uśmiech W tym roku drugi reflektor  ale tym razem dwie regulacje pękły  cry . miał ktoś z was z tym problemem do czynienia ????  tylko w jagu

x-type 3.0 v6 4x4
Innowierca
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #1 : Luty 28, 2010, 20:07:41 »

Ciężka sprawa. Ja poszedłem z tym problemem do człowieka, który "spawa" plastiki. Niestety po przejażdżce przez Włocławek znowu się urwała. Teraz zespawał od nowa, nadlał jeszcze dookoła żeby trzymało większą powierzchnią i trzyma.

O zakupie tej części można zapomnieć. Pytałem kolegę z Forum, który handluje częściami, pytałem w serwisie - d...a blada. Niby ten uchwyt posiada swój nr, ale go nie dostaniesz.
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2010, 20:11:29 wysłane przez ROCCO25,5 » Zapisane

www.stol-art.pl<-najlepsze wyroby z drewna

X-type 2.0d 04'

Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi....aż czasem ciężko ich wyprzedzić...
edii
Forumowicz
**

« Odpowiedz #2 : Luty 28, 2010, 20:19:39 »

Z tego co wyczytałem na starszych forach  Duży uśmiech nie jest to rzadkością  prubuje poXipolu może złapie, bo te pierwsze odtwożyłem praktycznie od nowa  dorabiająć śróbke, prowadniczke, głowiczke,  tylko w jagu

x-type 3.0 v6 4x4
Innowierca
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #3 : Luty 28, 2010, 20:51:04 »

Te plastiki podobno bardzo kiepsko się kleją. W tym jest właśnie cały problem bo jakby były z innego plastiku to byś skleił i zapomniał, a tego dziadostwa praktycznie nic się nie trzyma.

X-type 2.0d 04'

Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi....aż czasem ciężko ich wyprzedzić...
pah
JCP club member
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #4 : Luty 28, 2010, 21:10:46 »

niektóre tworzywa tj abs mają powierzchnię wysokoenergetyczną - tzn że jest za dużo albo za mało elektronów - nie pamiętam, efekt jest taki że elektrostatyka odpycha klej - tak jak silikon, trzeba kupić specjalny klej do danego rodzaju tworzywa, a nie wszystkie się produkuje, zapomnij o tych ze sklepu, tak więc o wiele prościej jest je spawać - czyli topić i łączyć - tak jak pisze Innowierca.

X.type 2,5 man
edii
Forumowicz
**

« Odpowiedz #5 : Luty 28, 2010, 21:15:48 »

może w nowszych typach Xtypach inaczej to rozwiązali   Duży uśmiech bo plastik jest naprawde  dobani

x-type 3.0 v6 4x4
kogutki
Administrator
Forumowicz Daimler

free milk for free cats

« Odpowiedz #6 : Luty 28, 2010, 21:20:08 »

jezeli to jest ABS to sie nie uzywa klej, tylko rozpuszczalnik, w przypadku ABS keton. wtedy struktura
sie rozchodzi i sie laczy z "doklejonym" elementem. ABS, mimo to termoplast, za bardzo sie nie nadaje
do klejenie na goraco a takze kleje adhezywny za bardzo nie trzymaja. jak jeszcze bylem studentem
pracowalem w laboratorium bayer gdzie sie zajmowalo tym, ABS wtedy byl czolowym produktem bayer
plastics. ten plastik sam w sobie jest super, bardzo trwaly.

Innowierca
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #7 : Luty 28, 2010, 21:21:11 »

Z tym spawaniem to też nie do końca jest tak, że topisz i plastik wiąże sam z siebie. Z tego co widziałem koleś używał też jakiś pasków plastikowych, czyli pewnie czegoś  w rodzaju elektrody.  A teraz mi się jeszcze przypomniało - kiedyś bawiłem się trochę w modelarstwo (tzn RAZ skleiłem taką fajną Scanię z długim nosem razem z naczepą  yipee ) i używałem kleju, który właśnie doprowadzał do topnienia plastiku. Aż takie włoski się z niego wytrącały. To był taki klej w buteleczce jak od lakieru do paznokci (też z pędzelkiem).

X-type 2.0d 04'

kogutki
Administrator
Forumowicz Daimler

free milk for free cats

« Odpowiedz #8 : Luty 28, 2010, 21:28:45 »

dokladnie tak to dziala. ten "klej" to wlasnie rozpuszczalnik na bazie keton. modele plastikowy sa ogolnie
z polystyrolu, i ten bardziej sie rozpuszcza niz ABS, ale taki klej mozna uzywac takze do ABSu.

edii
Forumowicz
**

« Odpowiedz #9 : Luty 28, 2010, 21:39:29 »

to wędruje  :-Ajutro do jakiegoś sklepu modelarskiego winkvic
a co z tymi awariami  występują  tak sporadycznie  Co?

x-type 3.0 v6 4x4
Godan
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #10 : Luty 28, 2010, 21:48:12 »

A ja tam wierzę , że sobie poradzisz , bo Polak potrafi. Tyle rzeczy i napraw wymyślamy sami , że angole już dawno by się poszli utopić. Nie będzie byle plastik pluł nam w twarz zly
Innowierca
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #11 : Marzec 01, 2010, 07:01:34 »

Jeszcze tylko mi powiedz, jak dostałeś się do tego plastiku? Bo mój cudotwórca zdejmował klosz. Na szczęście nic nie uszkodził, ale trochę mnie to bolało jak podważał klosz śrubokrętem a silikon powoli odpuszczał:)

X-type 2.0d 04'

edii
Forumowicz
**

« Odpowiedz #12 : Marzec 04, 2010, 22:20:08 »

witaj duże paluchy i mała dziura  gdwizd ale się udało super

x-type 3.0 v6 4x4
Innowierca
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #13 : Marzec 04, 2010, 22:23:06 »

I w końcu czym skleiłeś? Tym klejem modelarskim?

X-type 2.0d 04'

edii
Forumowicz
**

« Odpowiedz #14 : Marzec 04, 2010, 22:50:24 »

potrzebowałem auta a pod ręką był tylko Poxipol  raz mi pękło   Płacz za drugim razem załapało a że była niedziela ,dałem na msze by się trzymało nakolanach. Nie polecam   dobani muszę się zaopatrzyć wklej sugerowany przez Kogutki
jezeli to jest ABS to sie nie uzywa klej, tylko rozpuszczalnik, w przypadku ABS keton. wtedy struktura
sie rozchodzi i sie laczy z "doklejonym" elementem. ABS, mimo to termoplast, za bardzo sie nie nadaje
do klejenie na goraco a takze kleje adhezywny za bardzo nie trzymaja. jak jeszcze bylem studentem
pracowalem w laboratorium bayer gdzie sie zajmowalo tym, ABS wtedy byl czolowym produktem bayer
plastics. ten plastik sam w sobie jest super, bardzo trwaly.

x-type 3.0 v6 4x4
Strony: [1] 2 Do góry Drukuj 
JAGUAR FORUM POLAND  |  Archiwum techniczne  |  X-Type (2001-2010)  |  Wątek: regulacja światła « poprzedni następny »
Skocz do:  

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

toplista

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!