Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Maj 24, 2012, 20:58:30
Strona główna Pomoc Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
Aktualności:
Gentlemen, start your engines: Witamy na największym Polskim Jaguar Forum

www.sngbarratt.com/ Kliknij baner aby odwiedzić stronę. www.allegro.pl/my_page.php?uid=2131534

JAGUAR FORUM POLAND  |  Jagmarket  |  Znalezione na allegro, ebay itp. (Moderator: Choina)  |  Wątek: XK8 z 2002r. 0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek. « poprzedni następny »
Strony: [1] 2 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: XK8 z 2002r.  (Przeczytany 726 razy)
aru
Forumowicz Sovereign

« : Styczeń 25, 2010, 13:59:10 »

Witam,
Zastanawiam się nad tym XK8. Jest z 2002 ale ma silnik 4,2. Czy to mozliwe czy ktoś go "upgrade'ował"?

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C8595369

Oglądałem go i  "na oko" jest w porządku. Tzn. ma mankamenty, które wypatrzyłem jako laik:
- skorupa przedniego zderzaka jest od XKR, kratka wlotu powietrza chyba nie jest oryginalna - tak mi się wydaje,
- gałka zmiany biegów też od XKR-a,
- właściciel twierdzi, że sprowadził go 2 lata temu z Niemiec z lekko uszkodzonym prawym przednim bokiem. No i rzeczywiście błotnik jest tak sobie spasowany. Nie przeszkadza mi to pod warunkiem, że z zawieszeniem jest wszystko w porządku i nie wypadnę na jakimś zakręcie...
- jazda przyjemna, ale wydawało mi się, że po 300 KM można się spodziewać więcej. Czy może to być wynikiem warunków na drodze? Tzn. -15 st. droga niby sucha, ale dziurawa + letnie opony. Czy jest możliwe, że kontrola trakcji zabiera dużą część mocy czy raczej obawiać się o silnik lub skrzynię? Dodam, że na obroty wchodzi bardzo ładnie a zmian biegów właściwie się nie czuje.

Na plus - jest w wymarzonym kolorze English Racing Green i żona go zaakceptowała (co jest nie bez znaczenia Uśmiech oraz ma całkiem znośne wnętrzne jak na 8-letni samochód.

Planuję go sprawdzić w JagCar: komputer, powłoka lakiernicza, test i wycena plus geometria. Czy sprawdzać coś jeszcze?

A może ktoś z Was wie coś o tym egzemplarzu? Z góry dzięki za jakiekolwiek sugestie.

To mój pierwszy Jag i już go prawie kocham...

XK8 4.2 V8
XJR 4.2 V8 SC
Choina
Moderator Jagmarket
Moderator
Forumowicz Daimler

« Odpowiedz #1 : Styczeń 25, 2010, 17:31:33 »

Ładna sztuczka, nie zniszczone wnętrze, barrrrdzo ładne drewno.
Może stłuczkę miał ale airbagi przednie raczej nie ruszone.
Ktoś go zaczął tuningować wizualnie (nakładki na pedały, ramka skrzyni, gałka i ringi).
Silnik 4,2 wychodził fabrycznie, a różnice masz opisane tutaj http://jaguarclubpoland.net/forum/index.php/topic,5067.0.html

X300 Sovereign 4.0
X-Type Executive 3.0
aru
Forumowicz Sovereign

« Odpowiedz #2 : Styczeń 25, 2010, 17:47:42 »

Dzięki za odpowiedź. A coś w temacie mocy? Czy moje odczucia i obawy są słuszne?

XK8 4.2 V8
XJR 4.2 V8 SC
Choina
Moderator Jagmarket
Moderator
Forumowicz Daimler

« Odpowiedz #3 : Styczeń 25, 2010, 17:53:31 »

Nie jechałem więc się nie wypowiem.
Tu masz scan z danymi  z katalogu o XK

X300 Sovereign 4.0
X-Type Executive 3.0
aru
Forumowicz Sovereign

« Odpowiedz #4 : Styczeń 25, 2010, 19:37:38 »

Dzięki Choina, oglądam właśnie foldery.

Może ktoś jeszcze ma jakieś opinie, rady? Z góry - wielkie dzięki!

XK8 4.2 V8
XJR 4.2 V8 SC
Whisnia
JCP club member
Forumowicz Daimler

« Odpowiedz #5 : Styczeń 25, 2010, 21:05:09 »

Dzięki za odpowiedź. A coś w temacie mocy? Czy moje odczucia i obawy są słuszne?
To ile się spodziewasz po 300 KM zależy od tego czym jeździłeś wcześniej. Przycisnąłęś gaz do podłogi od razu od ruszania, czy dociskałeś stopniowo, jak walnąłeś od razu do dechy, a samochód nie szedł to może trzeba sprawdzić czy kickdown działa

Whisnia/S-Type/4,0/2001
qbaty
Forumowicz Daimler

Trójmiasto

« Odpowiedz #6 : Styczeń 25, 2010, 21:12:53 »

- jazda przyjemna, ale wydawało mi się, że po 300 KM można się spodziewać więcej. Czy może to być wynikiem warunków na drodze? Tzn. -15 st. droga niby sucha, ale dziurawa + letnie opony. Czy jest możliwe, że kontrola trakcji zabiera dużą część mocy czy raczej obawiać się o silnik lub skrzynię?
Letnie laczki przy -15 st. to raczej słabo się trzymają drogi. Ja bym tu mocno obstawiał na kontrolę trakcji "przyhamowującą" samochód. Spróbuj delikatniej przyspieszać. Albo wyłącz kontrolę trakcji  Język

To ile się spodziewasz po 300 KM zależy od tego czym jeździłeś wcześniej.
Święte słowa  Duży uśmiech
Whisnia
JCP club member
Forumowicz Daimler

« Odpowiedz #7 : Styczeń 25, 2010, 21:46:32 »

Jak przyspieszasz patrz czy na desce rozdzielczej nie pokazuje się lampka pracy kontroli trakcji, wtedy będziesz widział czy to kontrola trakcji co odejmuje moc z kół.

Whisnia/S-Type/4,0/2001
qbaty
Forumowicz Daimler

Trójmiasto

« Odpowiedz #8 : Styczeń 25, 2010, 22:02:46 »

Tylko zastanawiam się czy w XK jest taka kontrolka - większość aut ją ma, ale np. w X300 (wiem - to inna epoka Duży uśmiech ) jej nie ma.
Whisnia
JCP club member
Forumowicz Daimler

« Odpowiedz #9 : Styczeń 25, 2010, 22:08:08 »

s- type 2001 ma Uśmiech pomaranczowa z wizerunkiem kola w poślizgu Uśmiech

Whisnia/S-Type/4,0/2001
qbaty
Forumowicz Daimler

Trójmiasto

« Odpowiedz #10 : Styczeń 25, 2010, 22:10:05 »

Mondeo też  Język
richie
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #11 : Styczeń 25, 2010, 23:19:04 »

co do mocy to 300KM w jagu ma się nijak do np 250KM w 911, jaguar jest mocno stłumiony i tak chodzi jakby mu ktoś przyczepkę doczepił, są osobu które uważają to za zaletę jaguara.
Rob_W
JCP club member
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #12 : Styczeń 26, 2010, 00:03:33 »

Piękna sztuka .. jeżeli jeszcze tylko przebieg ma prawdziwy, to nic tylko brać i cieszyć się z jazdy  Auto Chichot
O osiągi się nie martw - jak założysz dobre ogumienie, to z wykorzystaniem pole position nie będziesz miał problemów Uśmiech Biorąc pod uwagę ile frajdy daje 3.0V6 w X-Typie, to aż strach pomyśleć jaka przyjemna musi być jazda taką XK8-ką Uśmiech A jak chcesz sprawdzić ile to cudo potrafi, to:
1) znajdź sobie trochę wolnej przestrzeni
2) wyłącz w komputerze informacje o spalaniu
3) wyłącz kontrolę trakcji
4) włącz tryb "S"
i have fun  Auto

Jaguar X-Type 3.0 V6 4x4 Chichot

www.jaguaremdoslubu.waw.pl <- do ślubu, na studniówkę i gdziekolwiek tylko chcecie Uśmiech
aru
Forumowicz Sovereign

« Odpowiedz #13 : Styczeń 26, 2010, 09:31:20 »

Dzięki. Zanim sie zdecyduję na pewno sprawdzę go w JagCar. Jak będzie w porządku to biorę.  jestem za

A później dam znać z wrażeń.

thank you

XK8 4.2 V8
XJR 4.2 V8 SC
richie
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #14 : Styczeń 26, 2010, 10:10:07 »

jeśli szukasz prawdziwej bestii i masz gotówkę to w szwajcarii stoi leciutko uszkodzony xkr z 98 roku do wyrwania gdzies za 40 tysi plus opłaty i naprawa (opłaty jak z poza UE).
Strony: [1] 2 Do góry Drukuj 
JAGUAR FORUM POLAND  |  Jagmarket  |  Znalezione na allegro, ebay itp. (Moderator: Choina)  |  Wątek: XK8 z 2002r. « poprzedni następny »
Skocz do:  

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

toplista

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!