Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Maj 24, 2012, 12:51:50
Strona główna Pomoc Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
Aktualności:
Gentlemen, start your engines: Witamy na największym Polskim Jaguar Forum

www.jaguar-online-markt.de/ Kliknij baner aby odwiedzić stronę. www.optre.pl

JAGUAR FORUM POLAND  |  Archiwum techniczne  |  S-TYPE,(1999-2007) XF (2008-obecnie)  |  Wątek: Chciałbym sie dowiedziec jaka jest rożnica pomiedzy motorem 3,0l a 2,5l S Type 0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek. « poprzedni następny »
Strony: [1] 2 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Chciałbym sie dowiedziec jaka jest rożnica pomiedzy motorem 3,0l a 2,5l S Type  (Przeczytany 1420 razy)
malant77
Aspirant
*

to ja pocinam sobie na extra bryce

« : Marzec 29, 2008, 15:23:29 »

witam mam problem mam do wyboru 2 modele i oby 2 sa w tej samej cenie i roczniku tylko sie roznia jeden jest 3,0l a 2 jest 2,5l ? ktory byscie mi doradzili i czy jest jakas znaczna roznica w spalaniu pomiedzy tymi 2 motorami.Dzieki wielkie  za rade. Pozdrawiam tylko w jagu
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2008, 15:25:03 wysłane przez malant77 » Zapisane
Robson
Forumowicz Sovereign

To ja jestem zły

« Odpowiedz #1 : Marzec 29, 2008, 18:03:46 »

Im większy silnik tym lepsze osiągi. więc na pewno 3.0

XJ 12, 5.3, V12, 1980r
Przeworsk
czapka
JCP club member
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #2 : Marzec 29, 2008, 21:57:38 »

Ogólna zasada jest taka, że duże auto z mniejszym silnikiem pali więcej niż duże auto z większym silnikiem. A dokładnie to chodzi o stosunek mocy i przede wszystkim momentu obrotowego do masy pojazdu.

XJ Sport 3.2 V8 1998
XJR 4.0 V8 1998   NIKASIL FREE
hufu
Forumowicz
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 30, 2008, 00:04:16 »

katalogowo oczywiście 2.5 będzie palił mniej niż 3.0 ale w praktyce różnica będzie minimalna o ile w ogóle będzie. Bierz 3.0, sam mam 4.0 i wiem  że jeżeli będzie dalej tak jak jest to zaatakuje R, bo zawsze lepiej mieć 400 PS a nie 280.
PS w końcu Jaga nie kupuje się dla ekonomii. 

Pozdrawiam

S-type 4.0 V8
kuba
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #4 : Marzec 30, 2008, 18:05:56 »

Kupujac samochod ze slabszym silnikiem bedziesz musial wykorzystywac jego moc w wysokim stopniu, a przy wyprzedzaniu wyciskac z niego ile fabryka dala. Ja mam silnik 3 litrowy i nieczesto zdarza mi sie naciskac gaz "do dechy". Wyprzedzanie czy wskakiwanie przed kogos w jezdzie miejskiej to po prostu dziecinna igraszka. Uśmiech Zgadzam sie z hufu i wiem ze nastepne autko bedzie mialo wiekszy silnik. Wzrost spalania przy normalnej jezdzie jest w zasadzie niezauwazalny a mozliwosci duzo wieksze.
   Pamietaj ze roznice beda wieksze w korkach i zatloczonych miastach niz na trasie.
   A jak chodzi o spalanie. Mam 3 litry - 238 km i w miescie Kociak zjada ok. 14 litrow (Krakow i jego wieczne korki) na trasie ponizej 10. Przy 130 na autostradzie z wlaczonym tempomatem komputer wyswietla mi 8-9 litrow na 100 kilometrow.
   Bierz wiekszy silnik i nawet sie nie zastanawiaj:)

S-Type 3.0 V6 black edition
hufu
Forumowicz
**

« Odpowiedz #5 : Marzec 30, 2008, 20:35:23 »

Mądrze Kuba napisał, różnica jest w korkach ale uwzględniając korki  w wawie to spalanie 16 L/100 km przy trasie do pracy która liczy sobie aż  15 km  Duży uśmiech, a pokonuje ją  "tylko" w 40 minut to nie jest zły wynik. Samochód  żony (Vectra 1.Cool bierze  11, a poza tym sądzę  że  ta wersja 3.0 będzie lepiej wyposażona. Spalanie na trasie z boksem na dachu i na zimowych oponach 11,5 L/100 km bez marudzenia (hihihih fotki austriackie  były).

Pozdr

S-type 4.0 V8
Robson
Forumowicz Sovereign

To ja jestem zły

« Odpowiedz #6 : Marzec 30, 2008, 22:08:10 »

Pati - szacunek dla ciebie Duży uśmiech respek święte słowa piszesz
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2008, 08:16:33 wysłane przez Robson » Zapisane

XJ 12, 5.3, V12, 1980r
Przeworsk
kuba
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #7 : Marzec 30, 2008, 23:12:47 »

No wlasnie, czym ze jest paliwo ktore spalaja nasze Jagi. Liczy sie benzyna ktora plynie w naszych zylach...

crazy-j
Forumowicz
**

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 15, 2008, 21:25:13 »

Widze, ze jestem jedynym posiadaczem silnika 2,5 litra (2002 r, automat 6). I powiem tak: w Szwecji z nadmiarem wystarcza 2,5 litra, a pewnie i na 2 litrach bylbym wszedzie pierwszy (liczy sie tez temperament Uśmiech). W miescie 14 litrow, na trasie pali (tu uwaga: licznik pokazuje 10 km/h wiecej na godzine niz nawigacja i komputer pokazuje 1 litr mniej niz w rzeczywistosci), wiec 130 ( na liczniku 140) pali w rzeczywistosci 9 (wg. kompa 8l.). Tylko, ze ta trasa to jakby caly czas autostrada, zadnych hamowan Mrugnięcie.

A na Polske czy Niemcy wiem, ze wybralbym zdecydowanie 3 litry lub wiecej. Nawet nie wypada sie meczyc przy wyprzedzaniu skoro ma sie Jaga (w Szwecji jezdza 80/h wiec sie nie mecze).
kuba
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 15, 2008, 23:27:05 »

Jak to w Szwajcari wszyscy  jezdza 80 km/h?? Znaczy, ze co - wszyscy na hulajnogach??!!

Batman
JCP club member
Forumowicz Sovereign

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 16, 2008, 00:06:19 »

Kuba w szwecji  nie w szwajcarii. Tam sa bardzo rygorstyczne przepisy, pojedziesz szybciej zapłacisz tyle ze Ci sie odechce łamać przepisów.

Jaguar XJ40 Soverign 3.6 '89
kuba
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 16, 2008, 00:28:07 »

powiem Ci szczerze. Jechalem na narty w marcu i moja droga przebiegala przez Niemcy. Nic nie mam do tego kraju i tych ludzi, ani in plus ani in minus. Do momentu... kiedy wyskoczylem na fragment autostrady bez ograniczenia. 180 na liczniku, wyprzedzam policje "wlokaca" sie jakies 150 (tak na oko) i mam pelna swiadomosc ze to co robie jest w pelni legalne. Nie ukrywam, ze na codzien jezdze naprawde spokojnie bo nie chce mi sie finansowac polskiej policji moimi mandatami. Po takiej przejazdze zakochalem sie w tym ostatnim europejskim bastionie wolnosci motorazycjnej. Stwierdzilem, ze ten narod co prawda zrobil dwie wojny swiatowe, ale nie zapomnial po co jest samochod. Bo auto wcale nie sluzy do czerpania przyjemnosci z jazdy (w kazdym razie w zalozeniu) auto stworzono po to zeby szybko sie przemieszczac. Oczywiscie my mamy swoje Jaguary i jak napisal kiedys Pati najpiekniejsze chwile w zyciu przezywamy w drodze z punktu do punktu, ale auto dalej co do zasady ma sluzyc do szybkiego poruszania sie.
   i wiesz co? w zeszlym tygodniu przeczytalem ze jeden z niemieckich landow wprowadzil ograniczenie na autostradzie do 120 na godz. Narazie jeden, ale moze za rok wszedzie bedzie ograniczenie? I nie bedzie sie dalo jechac szybko (co wcale nie oznacza ze niebezpiecznie). A wiecie w jaki sposob motywuje sie ograniczenia? Przepraszam za wyrazenie ale pie....lona ekologia. Banda kolesi stwierdza ze auto produkuje 200gramow CO na 100 km i nie wolno nim jezdzic. A wiecie gdzie to stwierdzaja? Na konferencji na ktora kazdy z nich w ramach dbania o srodowisko leci samolotem produkujacym KILKANASCIE TON dwutlenku na 100 km. Nie mowiac o tym ze polowa tego samolotu zostala wyprodukowana rekami chinskich wiezniow w obozach pracy. Ale uwazaja ze sa spoko, bo to przeciez samochody zatruwaja srodowisko i wogole zginiemy za tydzien od zanieczyszczen.
   po prostu denerwuje mnie nagonka na kierowcow, a My moi drodzy, jako wlasciciele paliwozernych samochodow zostaniemy niedlugo odsadzeni od czci i wiary z tego powodu, ze nasze auta nie spalaja 3 litrow na 100 km.
   DRAMAT

zyrcia
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 16, 2008, 11:53:00 »

O ekologi to ja mogła bym opowiadać długo i namiętnie  Duży uśmiech.
Okazuje się, że ekologia to już się robi jakas doktryna polityczna, a ludzie wszelkie zło i naturalne zmiany klimatu przypisują braku ekologii. Nie przeceniajmy własnego wpływu na środowisko. Gatunki ginęły na swiecie nie od dzić, w dziejach ziemi było nie jedno ocieplenie i oziębienie klimatu (a nikt wtedy nie słyszał o dezodorantach i lodówkach). W końcu zaczniemy dbać bardziej o inne gatunki niż w swój własny.
Ostatnio wstrzymali budowę obwodnicy Kielc, bo znaleźli gniazdo kuropatw - paranoja. Jak kuropatwy odfruną to nie będzie ani gniazda ani obwodnicy hehehe. Ja tam mogę taką kuropatwę na obiadek pyknąć Duży uśmiech Duży uśmiech - przecież to nie jest dzikie zwierze

X-Type Scyzor
zyrcia
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 16, 2008, 12:24:06 »

Pati,
Uwazaj bo jesteś niebezpieczny dla otoczenia  Duży uśmiech Duży uśmiech.
Mogą cię zlinczować. Ah ci ekolodzy - to jak odłam komunistów radykałów

X-Type Scyzor
crazy-j
Forumowicz
**

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 16, 2008, 19:43:24 »

Nie rozumiecie Szwedow (ja zreszta tez nie  Mrugnięcie). Oni jezdza Z WLASNEJ WOLI wolniej, zeby bylo bezpieczniej  Zły. Nastawiaja tempomaty na 88 km/h, wiec w rzeczywistosci jakies 80 km/h. Na autostradach jest 110, ALE UWAGA: Szwecja przechodzi na system 120, 100, 80, 60 i 40 km/h. A wiec bedzie 120 na utostradach (na najlepszych odcinkach), a ile na dotychczasowych 90 ? Stawiam Jaga przeciwko rowerowi ze 80  cry
Strony: [1] 2 Do góry Drukuj 
JAGUAR FORUM POLAND  |  Archiwum techniczne  |  S-TYPE,(1999-2007) XF (2008-obecnie)  |  Wątek: Chciałbym sie dowiedziec jaka jest rożnica pomiedzy motorem 3,0l a 2,5l S Type « poprzedni następny »
Skocz do:  

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

toplista

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!