Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
Maj 24, 2012, 11:16:34
Aktualności:
Kliknij baner aby odwiedzić stronę.
JAGUAR FORUM POLAND
|
Dział Ogólny (Tematy Jaguarowskie i nie tylko)
|
Klub JCP i Forum
| Wątek:
Zapinaj pasy - zawsze
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
« poprzedni
następny »
Strony:
[
1
]
2
3
Ankieta
Pytanie:
a co na to nasi forumowicze ?
zawsze zapinam pasy
54 (76.1%)
czasami zdarza mi się zapomnieć
11 (15.5%)
nie zapinam pasów ,bo i po co
6 (8.5%)
Głosów w sumie: 70
Autor
Wątek: Zapinaj pasy - zawsze (Przeczytany 2339 razy)
kogutki
Administrator
Forumowicz Daimler
free milk for free cats
Zapinaj pasy - zawsze
«
:
Lipiec 22, 2009, 16:32:29 »
W Polsce prawie jedna trzecia (27%) kierowców nie używa regularnie pasów bezpieczeństwa! Wśród młodych kierowców odsetek ten wynosi aż 37%. W związku z tym Krajowa Rada Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego zainaugurowała kampanię społeczną "Ostatni wyskok". Jaguar Club Poland wspiera kampanię.
Jej celem jest uświadomienie kierowcom i pasażerom ryzyka wynikającego z niekorzystania z pasów bezpieczeństwa, a także zachęcenie do stałego ich stosowania. Z badań* firmy TNS OBOP, zrealizowanych na zlecenie KRBRD wynika ponadto, że na tylnym siedzeniu samochodu z pasów nie korzysta regularnie 63% pasażerów. Wśród osób w wieku 18-24 lata odsetek ten wynosi aż 81%.
W ciągu ostatnich piętnastu lat w wypadkach drogowych zginęło w Polsce prawie 100 tys. osób, a obrażenia odniosło ponad 1 mln. Koszty tych zdarzeń wyniosły ponad 300 mld zł. Prawdopodobieństwo śmierci uczestnika wypadku w Polsce jest średnio cztery razy wyższe niż w głównych (Anglia, Niemcy, Francja) krajach Unii Europejskiej. W każdych 100 wypadkach w naszym kraju ginie 11 osób, podczas gdy w krajach UE średnio 6 podróżujących. Wyniki badań przeprowadzonych w Europie dowiodły, że korzystanie z pasów bezpieczeństwa redukuje o blisko 50% ryzyko wystąpienia śmiertelnych i ciężkich obrażeń na skutek wypadku drogowego.
Z badań TNS OBOP oraz KRBRD wynika, że najbardziej narażoną na odniesienie obrażeń lub śmierć grupą - są ludzie młodzi, w wieku 18-24 lat. Często mają oni już własny samochód bądź pożyczają go od opiekunów. Własne auto umożliwia im prowadzenie aktywnego trybu życia. To właśnie osoby młode najczęściej uczestniczą w wypadkach. To one również najczęściej nie zapinają pasów bezpieczeństwa.
"Polscy kierowcy często "zapominają" o zapinaniu pasów bezpieczeństwa. Mają złudne poczucie kontroli nad tym, co może się zdarzyć na drodze. Są przekonani, że panują nad ryzykiem. Zapięcie pasów uzależniają od sytuacji na drodze. Kiedy podróż wydaje im się mało bezpieczna - np. poruszają się trasą szybkiego ruchu czy też podczas złych warunków pogodowych - decydują się ich użyć. Natomiast, kiedy uznają, że nie ma ryzyka wypadku, bardzo często z pasów rezygnują. Zadziwiająco wielu nie ma po prostu wyrobionego nawyku każdorazowego korzystania z pasów - niezależnie od tego, co dzieje się na drodze" - podsumowuje Anna Grzęda, koordynator badań z TNS OBOP.
Z badań przeprowadzonych przez TNS OBOP w ramach kampanii "Ostatni wyskok", wśród powodów, dla których kierowcy nie zapinają pasów bezpieczeństwa, najczęściej wymieniane są: postrzegany brak zagrożenia (jazda w mieście, na krótkich odcinkach lub po leśnych drogach), zaufanie do własnych umiejętności, chęć zaimponowania oraz przekonanie o nieskuteczności pasów bezpieczeństwa. Bardzo silnie zakorzeniony w społecznej świadomości jest też stereotyp, dotyczący nieskuteczności pasów w przypadku: bocznego zderzenia, koziołkowania auta oraz małej prędkości samochodu. Wiele osób deklaruje, że pasy są niewygodne i przeszkadzają w jeździe. Z kolei trudne warunki podróży, niebezpieczna jazda, spodziewana kontrola policji oraz prośba bliskiej osoby o zapięcie pasów bezpieczeństwa są najczęstszymi powodami, dla których Polacy je stosują.
"Kierowcy błędnie zakładają, że niebezpieczne wypadki zdarzają się głównie na drogach poza miastem i ponadto są związane z dużymi prędkościami. W niebezpiecznej sytuacji nawet doświadczony i odpowiedzialny kierowca nie jest w stanie uratować życia własnego i pasażerów. Nie ma czasu na reakcję. Zadziwiający również jest powszechny pogląd, że pasażerowie na tylnych siedzeniach są bezpieczniejsi niż osoby na przednich. Fakty są takie, że nawet podczas wypadku z prędkością 25-35 km/h niezapięty pasami pasażer z tyłu może zabić(!) osobę siedzącą z przodu" - dodaje Andrzej Grzegorczyk, Sekretarz Krajowej Rady Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego.
Kwestii używania pasów bezpieczeństwa poświęcone jest strona -
www.pasybezpieczenstwa.pl
. Można na niej znaleźć specjalny kalkulator. Służy on do obliczania masy, z jaką ciało osoby nieprzypiętej pasami uderza w znajdujące się w pobliżu przedmioty. Dla pełniejszego zobrazowania skutków wypadku osoby odwiedzające stronę mogą "wirtualnie" zapoznać się z konsekwencjami nieskorzystania z pasów, z pomocą z opcji "Symulator wypadku".
Więcej informacji o kampanii: "Ostatni wyskok" oraz wyniki badań TNS OBOP polskich kierowców można znaleźć pod adresem:
www.krbrd.gov.pl/kampanie/pasybezpieczenstwa.htm
http://www.youtube.com/v/QRe7fJ1X2ko&rel=0
oskioski
Użytkownik zbanowany
Forumowicz Daimler
Odp: Zapinaj pasy - zawsze
«
Odpowiedz #1 :
Lipiec 22, 2009, 17:49:34 »
http://www.youtube.com/v/n41y7IWajyY&rel=0
oskioski
Użytkownik zbanowany
Forumowicz Daimler
«
Odpowiedz #2 :
Lipiec 22, 2009, 17:51:46 »
a ten jest najfajniejszy
http://www.youtube.com/v/ZJaYvyYuCpI&rel=0
szpulek
JCP club member
Forumowicz Sovereign
JaguaremDoSlubu.eu
«
Odpowiedz #3 :
Lipiec 28, 2009, 11:47:36 »
Nie zapinam pasow w miescie, poza owszem. Takiej opcji tez u gory w ankiecie nie ma.. pzdr
xj8 4.0 sovereign '99 gliwice
KERMIT
Gość
«
Odpowiedz #4 :
Lipiec 28, 2009, 11:53:03 »
ja pierwsze co robie to chwytam za pasy i je zapinam. niektórzy sie nawet smieja, jak jedziemy gdzies niedaleko z 500m. a ja zapinam pasy.....
naughtycat23
Użytkownik zbanowany
Forumowicz Daimler
«
Odpowiedz #5 :
Lipiec 28, 2009, 16:55:49 »
Zawsze zapinam pasy szkoda mi mojego pięknego życia
XJ12 SIII
KERMIT
Gość
«
Odpowiedz #6 :
Lipiec 30, 2009, 11:13:03 »
Cytat: _radzio1 Lipiec 30, 2009, 08:52:52
ale jezdząc bez pasów jeździmy ostrozniej
zdecydowanie sie z tym nie zgodze,......
Batman
JCP club member
Forumowicz Sovereign
«
Odpowiedz #7 :
Sierpień 03, 2009, 13:34:36 »
Ja od kiedy mam mondziaka mam w nawyku zapinanie pasow bo pikanie mnie dobija gdy mam niezapiete. w jagu przyznam sie nie zapinałem pasow bo mialem jasne paski i szkoda mi bylo ich pobrudzic. wkurzaly mnie wyswietlane komunikaty ale na to sposob znalazlem i kupilem wkladki od jakiejs beemki.
Jaguar XJ40 Soverign 3.6 '89
mar123
JCP club member
Starszy Forumowicz
Byc kims ,to byc zycia pilnym uczniem
«
Odpowiedz #8 :
Sierpień 17, 2009, 00:19:07 »
mimo wszystko za wszystko odpowiada kierowca , wiekszosc zapier....ala ile wlezie , kazdy twierdzi ze wie i umie jezdzic , ja mialem doczynienia 2 razy z fiatem tipo , tez myslalem ze umiem zapierniczac , dzieki Bogu nic sie nie stalo ;p , w sumie to normalne jak sam czlowiek nie przezyje jakiegos wypadku to nie zrozumie;p
W labiryncie życia wez badz spryciaz z milona dróg wybierz
mar123
JCP club member
Starszy Forumowicz
Byc kims ,to byc zycia pilnym uczniem
«
Odpowiedz #9 :
Sierpień 17, 2009, 00:20:43 »
nawet na swiatlach trzeba uwazac bo trafi sie taki **** i przejedzie na czerwonym jak mi ostatnio przed nosem przelecial
W labiryncie życia wez badz spryciaz z milona dróg wybierz
barbie
JCP club member
Forumowicz Executive
«
Odpowiedz #10 :
Sierpień 17, 2009, 15:48:27 »
ZAPINAJCIE PASY ZAWSZE!!!
Ja dzięki pasom po prostu żyję.
Jechałem sobie po drodze prostej jak strzelił, szerokiej (miną się 4 auta) Młodocin k/Radomia.
Godzina 9:30 rano, luty, słoneczko świeci, muzyczka gra - 90-100 km/h (Mercedes beczka 200D).
Z przeciwka nadjeżdża prawidłowo Polski Fiat 125p. Widać, że jedzie dość szybko, ale bez przesady - równo i prosto. I nagle wykonuje malutki hals w prawo, kierowca (prawdopodobnie) kontruje w lewo i wyrasta mi przed maską! Żona twierdzi, że krzyknąłem "po nas!", jak się potem okazało ze sladów hamowałem zjeżdżając w prawo (nie pamiętam) - widziałem tylko przed sobą białą sylwetkę i straciłem przytomność.
Ocknąłem się po chwili - szyba auta i pogięta maska była cała biała (ktoś użył gaśnicy, bo buchła para z chłodnicy), małżonka zakrwawiona i zszokowana - ale ŻYWA I PRZYTOMNA.
Wysiadłem o dzięki Mercedes-Benz - drzwi się otworzyły - ale już nie można ich było zamknąć! I zobaczyłem cztery martwe ciała w rowie oraz jęczącą piątą osobę. Po prostu - wylecieli z samochodu. 17 letnia dziewczyna uderzyła w stalowy kątownik ogrodzenia (50 mm!) i siła uderzenia wygięła ten kątownik o ponad metr! Oczywiście nie przeżyła.
Rezultat - 4 osoby zginęły na miejscu, jedna osoba (kierowca 125p) - inwalida do końca życia (miał w chwili rozprawy 22 lata - zginęła cała jego rodzina), moja żona poważnie kontuzjowana (7 miesięcy leczenia i rehabilitacji) - a ja wyszedłem najlepiej - złamane dwa żebra i dwa palce w lewej ręce.
Rozbierając się z kłopotami w hotelu w Radomiu (dobre policjanty mnie tam zawiozły) zobaczyłem na ciele krwawe ślady w miejscach, gdzie biegły pasy bezpieczeństwa! Małżonka została w szpitalu (złamane śródstopia - silnik uderzył silnie w podłogę i ręka) i też nosiła takie ślady.
Gdyby nie pasy - najprawdopodobniej wylecielibyśmy przez szybę! Przednie błotniki "beczki" były długości przednich kół, dach załamany...
A w bagażniku miałem szpulę ciężkiego kabla - na szczęście tylne siedzenia i półka były puste...
Gdybym tam położył ten kabel - szkoda nawet myśleć!
Nie wierzcie w żadne "gierojskie" opowieści - wypadek dzieje się nieprawdopodobnie szybko!
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2009, 15:57:34 wysłane przez barbie
»
Daimler Century V12 / 1996
oskioski
Użytkownik zbanowany
Forumowicz Daimler
«
Odpowiedz #11 :
Sierpień 17, 2009, 15:53:24 »
Cytat: barbie Sierpień 17, 2009, 15:48:27
ZAPINAJCIE PASY ZAWSZE!!!
Nie wierzcie w żadne "gierojskie" opowieści - wypadek dzieje się nieprawdopodobnie szybko!
ŚWIĘTE SŁOWA
jednym słowem dzięki pasom narodziłeś się jeszcze raz
qbaty
Forumowicz Daimler
Trójmiasto
«
Odpowiedz #12 :
Sierpień 17, 2009, 15:56:37 »
I nie ma znaczenia czy jedziemy do sklepu 2 skrzyżowania dalej, czy na drugi koniec Polski. I nie ma znaczenia, że jesteśmy najlepszymi kierowcami na świecie. Pierwszeństwo może na nas wymusić debil pędzący 100km/h na pierwszym z tych dwóch skrzyżowań, które mijamy w drodze do sklepu...
naughtycat23
Użytkownik zbanowany
Forumowicz Daimler
«
Odpowiedz #13 :
Sierpień 17, 2009, 16:00:29 »
Polak mądry po szkodzie ale ta opowieść najlepiej obrazuje jak istotną kwestią dla naszego bezpieczeństwa są pasy
a zresztą wystarczy włączyć tv po weekendzie tam przykładów mamy sporo
debili nigdy nie brakowało i nie zabraknie niestety
XJ12 SIII
barbie
JCP club member
Forumowicz Executive
«
Odpowiedz #14 :
Sierpień 17, 2009, 19:54:53 »
Cytat: qbaty Sierpień 17, 2009, 15:56:37
I nie ma znaczenia czy jedziemy do sklepu 2 skrzyżowania dalej, czy na drugi koniec Polski. I nie ma znaczenia, że jesteśmy najlepszymi kierowcami na świecie. Pierwszeństwo może na nas wymusić debil pędzący 100km/h na pierwszym z tych dwóch skrzyżowań, które mijamy w drodze do sklepu...
Dokładnie tak - ja już wiem, że Kubuś Puchatek miał rację mówiąc do Prosiaczka:
"Wiesz, WYPADEK to jest bardzo DZIWNA RZECZ! Nigdy jej nie ma dopóki się nie wydarzy!"
Daimler Century V12 / 1996
Strony:
[
1
]
2
3
JAGUAR FORUM POLAND
|
|
Klub JCP i Forum
| Wątek:
Zapinaj pasy - zawsze
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Regulamin forum
=> Regulamin
Dział techniczny
=> SS,XK,C,D,E-Type, S,MK, (wszystkie do lat 70-tych)
=> XJ-S (1975-1991) oraz XJS (1991-96)
=> XJ Seria I do III (1968-92)
=> XJ-40, XJ-81 (1986-1994)
=> XJ X300, X305, X308, X350 (1994-2009)
=> XK8/R,(1996-2006 x100) new XK (2007-obecnie x150)
=> X-Type (2001-2010)
=> S-TYPE,(1999-2007) XF (2008-obecnie)
=> Technika ogólna, Literatura
=> Jaguar News & Jaguar Scena
=> Nowi Forumowicze i Jaguary
=> Prawo
=> The Lounge
=> Ankiety i konkursy
=> Życzenia, gratulacje, pozdrowienie i podziękowania
=> Klub JCP i Forum
=> Prasa o nas
=> Galeria
=> Kotek miesiąca
Events (Imprezy, Spotkanie)
=> Zloty i imprezy JCP
=> Spotkania i wyjazdy forumowiczów
Jagmarket
=> Sprzedam Jaguara
=> Szukam Jaguara
=> Znalezione na allegro, ebay itp.
=> Sprzedam części
=> Szukam części
Serwis Klubu
=> Przydatne informacje
=> Ksiązka warsztatów oraz sklepów
=> Kluby Jaguara na świecie (Jaguar Clubs all over the world)
Archiwum techniczne
=> SS,XK,C,D,E-Type, S,MK, (wszystkie do lat 70-tych)
=> XJ-S (1975-1991) oraz XJS (1991-96)
=> XJ Seria I do III (1968-92)
=> XJ-40, XJ-81 (1986-1994)
=> XJ X300, X305, X308, X350 (1994-2009)
=> XK8/R,(1996-2006 x100) new XK (2007-obecnie x150)
=> X-Type (2001-2010)
=> S-TYPE,(1999-2007) XF (2008-obecnie)
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji