Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Maj 23, 2012, 20:46:46
Strona główna Pomoc Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
Aktualności:

www.jaguarclubpoland.net Kliknij baner aby odwiedzić stronę. www.optre.pl

JAGUAR FORUM POLAND  |  Dział techniczny  |  Technika ogólna, Literatura  |  Wątek: Ipod i radio 0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek. « poprzedni następny »
Strony: [1] 2 3 4 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Ipod i radio  (Przeczytany 3719 razy)
kogutki
Administrator
Forumowicz Daimler

free milk for free cats

« : Listopad 28, 2008, 16:36:45 »

czy ktos z was uzywa Ipoda z radiem z M-Bus kablem?

znalazlem to

http://cgi.ebay.com/ebaymotors/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=270308350767

Van
Forumowicz Executive

XJ6 X300

« Odpowiedz #1 : Grudzień 12, 2008, 15:23:00 »

no dobra i teraz mi powiedz czy ta wtyka z pewnościa pasuje ? i czemu akurat pod szajsowatego Ipoda Smutny

marzenia są po to aby je spełniać
kogutki
Administrator
Forumowicz Daimler

free milk for free cats

« Odpowiedz #2 : Grudzień 12, 2008, 15:39:54 »

panie Van, ja osobiscie nie widzialem tego na ocze ani probowalem wiec nie wiem  angel

jeden lubi i-pod drugi woli piwko z jogurtem. jak znajdziesz kabel do innych mp3 to daj znac prosze.
i jezeli mozesz to uzywaj raczej innych okreslen niz fekalicznych ...  Mrugnięcie

Van
Forumowicz Executive

XJ6 X300

« Odpowiedz #3 : Grudzień 12, 2008, 15:56:43 »

thank you po prostu nie lubie komercji a i-pod to przereklamowana zabawka dla dużych dzieci
Fajnie własnie jak by nadawał się taki kabel do zwykłego mp3 .... poszukamy  Duży uśmiech

Choina
Moderator Jagmarket
JCP club member
Forumowicz Daimler

« Odpowiedz #4 : Grudzień 15, 2008, 16:01:34 »

Van chcesz i masz.

Można kupić adaptery (przejściówki)
- M-Bus-2xRCA
- M-Bus-iPod
- M-Bus-minijack

X300 Sovereign 4.0
X-Type Executive 3.0
Van
Forumowicz Executive

XJ6 X300

« Odpowiedz #5 : Grudzień 15, 2008, 17:38:48 »

oooo to bardzo się ciesze .......mam rozumieć że to złącze M-Bus pasuje do radia w jagu ?

Choina
Moderator Jagmarket
JCP club member
Forumowicz Daimler

« Odpowiedz #6 : Grudzień 15, 2008, 17:45:51 »

Tak M-Bus pasuje do radio, a gniazdo znajduje sie z tyłu.

X300 Sovereign 4.0
X-Type Executive 3.0
Choina
Moderator Jagmarket
JCP club member
Forumowicz Daimler

« Odpowiedz #7 : Grudzień 15, 2008, 18:24:27 »

Troche nie wygodnie było by zmieniać utwory, gdyby się znajdowała w bagażniku.

X300 Sovereign 4.0
X-Type Executive 3.0
Choina
Moderator Jagmarket
JCP club member
Forumowicz Daimler

« Odpowiedz #8 : Grudzień 15, 2008, 19:45:43 »

troche niewygodnie do podłaczania zawsze radyjko wyjmować
A dlaczego za kazdym razem?
Wystarczy tylko raz.
Van i tak nie ma zmieniary.

X300 Sovereign 4.0
X-Type Executive 3.0
Luqasek
JCP club member
Forumowicz Executive

Sekcja Morska - Trójmiasto

« Odpowiedz #9 : Grudzień 15, 2008, 21:28:03 »

a ten kabel będzie pasował do fabrycznego radia w x300? mam zmieniarkę, ale jak by jeszcze podłączyć mp3 playera  Duży uśmiech
Choina
Moderator Jagmarket
JCP club member
Forumowicz Daimler

« Odpowiedz #10 : Grudzień 15, 2008, 23:38:02 »

radzio1 można polemizować na temat jakości płyty CD na takim sprzęcie jaki oferuje producent. Fabryczny sprzęcik gra dobrze, ale prawdziwego melomana nie zachwyci. Ale skupmy się na radio. Jest to okrojony do minimum Alpine serii M, a takie radio można kupić za grosze. Najtańsza półka, za 600zł kupimy już z mp3, ale większość z nas tego nie zrobi bo będzie się gryzło z przepieknym wnętrzem Jaga. W związku z powyższym, próbując dogonić dzisiejszą technikę z dziedziny CarAudio zmuszeni jesteśmy do kombinowania z kabelkami itp.
Luqasek powyższy kabelek jest dla osób, które nie mają zmieniarki bądz chcą z niej zrezygnować i zastąpić przenośnym mp3. Ale jest wyjście na to żeby mieć zarówno mp3 jak i zmieniarke. Zmieniarkę zostawiamy na swoim miejscu, a mp3 czy iPoda podłaczamy w sekcję tunera AM. Zrobi to każdy elektonik. Jak się to obsługuje i co w zamian tracimy. Wybranie wejścia AUX po takiej przeróbce to przełączenie radia na zakres AM. Tracimy co prawda odbiór fal średnich i długich ale obecnie praktycznie się tego nie słucha. No chyba, że ktoś w samochodzie słucha obrad sejmu - ale to powinno być zabronione ze względu na bezpieczeństwo Uśmiech.

X300 Sovereign 4.0
X-Type Executive 3.0
Luqasek
JCP club member
Forumowicz Executive

Sekcja Morska - Trójmiasto

« Odpowiedz #11 : Grudzień 16, 2008, 13:05:34 »

Hmmm.... a tak się jeszcze zastanawiam dalej, mam w podłokietniku miejsce po telefonie, to znaczy cała instalacja od telefonu jest nawet podstawka, tylko, ze nie mam samego telefonu i nie wiem jaki tam był zamontowany, i zastanawiam się, czy da się podłączyć pod radio wykorzystując instalację telefonu, dodam tylko ze mam audio Harman Kardon, jeśli to ma znaczenie, bo mam w bagażniku dodatkowy wzmacniacz właśnie HK
Marcin Barcza
Forumowicz
**

« Odpowiedz #12 : Grudzień 18, 2008, 21:16:01 »

Witam
Kupiłem taki kabelek właśnie na allegro ,zamontowałem go do radia w gniazdo zmieniarki.Koncówke przewodu umiesciłem w miejsce zapalniczki fajnie pasuje ,dokładnie pod popielniczka .Ipod ma zasilanie ,lecz niestety nie moge włączyć trybu AUX w tym radiu.Nie wiem jak go włączyć ,a to jest warunkiem ,aby korzystać z Ipoda przez ten kabel.Radio to ALPINA AJ 9500 R oryginalne  od JAGUARA (X300)
Może,ktoś miał doświadczenie z tym radiem i uruchomieniem AUX ,prosze o pomoc !!!
pozdrawiam Marcin
Choina
Moderator Jagmarket
JCP club member
Forumowicz Daimler

« Odpowiedz #13 : Grudzień 19, 2008, 17:13:23 »

Idea komunikacji pomiędzy radiem a CD zmieniarką z magistralą M-Bus wygląda następująco. Radio wysyła pinga do zmieniarki, jeżeli ta odpowie - radio zezwala na otwarcie toru analogowego. Równolegle radio cały czas odbiera komunikaty ze zmieniarki – jeżeli w ściśle określonym czasie nie dostanie ramki komunikacyjnej radio wyświetla Error i się wiesza. W tym przypadku trzeba użyć emulatora, który musi być tak zaprogramowany, żeby potrafił odpowiedzieć poprawnym protokołem transmisji w odpowiednim czasie.

marcin_sm1 ja bym spróbował go oddać. Sprzedawca w aukcji podaje, że jest do Alpine, a tobie nie chodzi.

X300 Sovereign 4.0
X-Type Executive 3.0
golden jag
JCP club member
Forumowicz Executive

XJS 1991 5,3

« Odpowiedz #14 : Grudzień 19, 2008, 18:46:32 »

alpine a alpine dla jagów niestety nie jest to samo  Zły

Ne noceas, dum vis prodesse, memento! (Ovidius)
Strony: [1] 2 3 4 Do góry Drukuj 
JAGUAR FORUM POLAND  |  Dział techniczny  |  Technika ogólna, Literatura  |  Wątek: Ipod i radio « poprzedni następny »
Skocz do:  

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

toplista

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!