Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Maj 23, 2012, 20:00:03
Strona główna Pomoc Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
Aktualności:
Don't dream it, drive it.

www.jagparts.pl/ Kliknij baner aby odwiedzić stronę. www.doctorclassic.eu

JAGUAR FORUM POLAND  |  Dział Ogólny (Tematy Jaguarowskie i nie tylko)  |  The Lounge  |  Wątek: Przebiegi ???? 0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek. « poprzedni następny »
Strony: 1 [2] Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Przebiegi ????  (Przeczytany 486 razy)
Tom
Starszy Forumowicz

« Odpowiedz #15 : Styczeń 23, 2012, 22:09:05 »

Jak zwykle z każdą dyskusją, czytanie ze zrozumieniem jest bardzo ważnym elementem.
Do Yoohas: proponuje zastanowić sie chwileczkę zanim coś sie napisze i jeżeli istotne są twierdzenia naukowe to proponuje zapoznać sie ze statystyką, oczywiście samochód z 30 tyś może być trupem a ten z 500 tyś cudownie jeździć, tylko statystycznie ten z 30 tys. będzie mniej wyeksploatowany i zniszczony. Menadżerowie w Niemczech nigdy namiętnie nie kupowali Jaguarów (może teraz X-type) o jakich korporacjach mówisz? Natomiast niemieccy prezesi bardzo chętnie wspierali niemieckie marki i kupowali bmw audi i mercedesy. Równie dobrze bawi podsumowanie dotyczące Bentleya i RR - właścicieli stać na serwis oczywiście statystycznie.

Do Panie Wacławie, dlatego napisałem, że "świętość" Jaguara troszkę już minęła, ale zdarzają się perełki z niskimi przebiegami.

Do Radzioo, myślę, ze my tutaj jesteśmy głównie pasjonatami marki: jedni z większymi pieniędzmi, inni z mniejszymi, jedni jeżdżą na codzień inni od święta, jedni na gazie inni spalają po 20 l., ale czy jest ktoś kto kupił nowy samochód w salonie? (mówię o XJ, Daimlerach)
JaguarSzczecin
JCP club member
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #16 : Styczeń 24, 2012, 01:10:57 »

Ośmielam się stwierdzić że raczej nie zawitają tu tłumnie właściciele nowy XJ i podobnych za 400-500 tys zł, no może pojedyńcze przypadki. Generalnie zapraszamy. Raczej większośc tu to miłośnicy klasycznych kształtów i "prawdziwych Jagów" jak to niektórzy określają. Ja tam lubie wszystkie, ale po zrobieniu 12 tyś nowym XF-em z przyjemnością podziwiam wnętrze np: X350 czy S typa, Xj 308 , XK, bo jakoś mi klasyczniej. Jeżeli chodzi o przebiegi to zdarzają się okazje ale jest ich mało ale na pewno są. Przykład z dziś Mercedes E coupe 2009 r 350 CDI biały z pakietem AMG kupiony w kraju, serwisowany itp... przebieg - 48 tyś km a wydawało by się że kupując taki samochód w CDI to przecież do ciągłej jazdy bo po to się kupuje diesle, nawet złotówki nie opuściłem - sprzedany. Tak samo z innymi markami, żona ma Alfę Mito też z 2009r i ma przejechane 26 tyś km i tez będzie sprzedana za 2 lata i nie będzie miła więcej jak 45 tys km - będzie okazja ? będzie. Najbardziej wku..jące są opowieści sprzedających że przebieg oryginalny ale jak przyjdzie co do czego to nie ma go jak udokumentować. I takie samochody powinny w stosunku do tych które na wszystko maja kwity być tańsze o np 25 % dlatego że nie mając pełnej informacji o historii te 25 % na pewno dołożymy żeby wszystko porobić. Wiadomo że każdy by chciał wydać jak najmniej za samochód w idealnym stanie i każdy jak kupuje to tak pewnie myśli i mówi, ciekawy jestem kto w końcu wykupuje wszystkie szroty....Co? ktoś musi.....

Range Rover Evoque w super cenie !!!
KrzysiekEg
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #17 : Styczeń 24, 2012, 10:07:52 »

. Kupując rocznik 1999 liczyłem się z tym, że zestaw startowy (rozrząd, dwa komplety opon, uzupełnienie oświetlenia deski rozdzielczej i przycisków sterowania szyb, wymiana łączników stabilizatora, końcówek drążków wraz z ustawieniem zbieżności, wymiana tulei wahaczy, kompletu tarcz z klockami, termostatu wraz z obudową na metalową, regenarecja przekładni kierowniczej) to wydatek rzędu kilkunastu tysięcy złotych (w poprzenich postach napisałem ile kosztuje kompletny rozrząd). Dzisaj, z perspektywy 21 miesięcy od kupna Jaguara, widzę że był to zakup więcej niż dobry. Mam samochód... nie boję sie napisać, że w stanie idealnym. Pozostało zamówić pilot do alarmu w ASO za 983 zł.
Teraz trochę historii: Jaguar sprowadzony z Niemiec w 2005 roku z przebiegiem 63 tys. Żona poprzedniego właściciela zrobiła nim po Szczecinie 20 tys. przez kolejne 5 lat. Ja kupiłem go w 2010 z przebiegiem 83 tys. i dzisiaj, po prawie dwóch latach, mam przejechane 95 tys.

Wybacz, ale przy przebiegu 83 tys. km. musiałeś robić rozrzad? Przecież on wytrzymuje 300 tys. Padła przekłądnia kierownicza? Też coś szybko.
Jeśli tyle napraw na auto które nie ma 100 tys. na liczniku to powiem że trafiłes na wyjątkowo usterkowy egzemplarz.

xj6 4,0 Sovereign 1996
radzioo
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #18 : Styczeń 24, 2012, 10:21:49 »

We wcześniejszym poście pisałem, że pękł plastikowy napinacz i dlatego rozrząd został wymieniony, a przekładnia nie padła tylko zaczęła cieknąć.

XJ Executive 4.0, 1999
Yoohas
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #19 : Styczeń 24, 2012, 20:09:17 »

Jak zwykle z każdą dyskusją, czytanie ze zrozumieniem jest bardzo ważnym elementem.
Do Yoohas: proponuje zastanowić sie chwileczkę zanim coś sie napisze i jeżeli istotne są twierdzenia naukowe to proponuje zapoznać sie ze statystyką, oczywiście samochód z 30 tyś może być trupem a ten z 500 tyś cudownie jeździć, tylko statystycznie ten z 30 tys. będzie mniej wyeksploatowany i zniszczony. Menadżerowie w Niemczech nigdy namiętnie nie kupowali Jaguarów (może teraz X-type) o jakich korporacjach mówisz? Natomiast niemieccy prezesi bardzo chętnie wspierali niemieckie marki i kupowali bmw audi i mercedesy. Równie dobrze bawi podsumowanie dotyczące Bentleya i RR - właścicieli stać na serwis oczywiście statystycznie.

Proponuję pisać poprawnie, a później proponować komuś zastanawianie się. Nie mam w zwyczaju pisać czegokolwiek bez zastanowienia.

Statystycznie - to jak idę z psem na spacer to mamy statystycznie 3 nogi.

Wątek o przebiegach a tu takie emocje......

Jaguar zawsze kosztował tyle co inne auta z tej półki. Co do korporacji to co - mam podać nazwy firm?

Twój cytat: "Jaguara kupowali ludzie z klasą i kasą". A BMW 7 to kupowała klasa średnia......bez klasy i kasy. Jak się kupuje auto za 400 tys zł to chyba po to, by nim jeździć? Jaguar to auto jak każde inne w tej klasie, nie jest jakoś wyjątkowe. A niemieccy menedżerowie oczywiście kupowali raczej niemieckie auta - ale głównie dlatego, że były lepsze technicznie, o wiele wygodniejsze i łatwiejsze w utrzymaniu. Nie zmienia to faktu, że w Niemczech Jaguar xj40 i x300 były popularne wśród kadry zarządzającej.

W ogóle o klasie człowieka to według mnie decyduje szacunek do innych, empatia, dobre wychowanie, poprawny język. A nie Jaguar.

A to, że kogoś stać na serwis nie znaczy, że to robi.

Dziwacznie wygląda ta dyskusja.....

albo dużo stały w garażu to będą w tragicznym stanie.

Nierozumię,mój xj40 też dużo stoi w garażu i co z tego?Tak czytam i nierozumię cię wcale jak można porównywać auto z przebiegiem 500.000 do auta z przebiegiem 30.000 i twierdzić że może być zajechane.

Ja też nie rozumiem słowa "nierozumię"

Przepraszam za niezrozumiały sposób wypowiedzi. Postaram się trochę prościej i żeby Cię nie obrazić.
Samochód, który dużo stoi w garażu psuje się bardziej niż ten, który jeździ, np. w długie trasy.

Dyskusja dotyczyła wątku o przebiegach. Po raz trzeci podtrzymam moje zdanie. Przebieg o niczym nie świadczy. Auto z przebiegiem 500kkm może być (z wyraźnym zaznaczeniem na słowo MOŻE) w gorszym stanie niż auto z przebiegiem 30kkm czy 50kkm.

Martwi natomiast powszechne oszukiwanie ludzi i z drugiej  strony godzenie się ludzi na bycie oszukiwanym.

Daimler XJ40 1993 r., 4.0, KingFisherBlue
cobi
Moderator Forum-Assistance
JCP club member
Forumowicz Daimler

Djabeł z Rajchu :)

« Odpowiedz #20 : Styczeń 25, 2012, 09:20:06 »

Ale ludzie proszą sami że by ich oszukiwac.
Dziś rano zaraz po 8 dzwoni do mnie gość- pyta czy w aucie było zmieniane to co napisałem: robiłem dwumase,sprzegło,paski,rolki,napinacze,oleje,filtry,łożyska,tarcze itp.
W sumie sprzegła nie musiałem robic bo padła tylko dwumasa ale skoro miałem już skrzynie na wierzchu. Mówie że skoro napisałem to było robione.
Na to on pyta czemu to wszystko robiłem skoro auto ma tylko 155 tyś? Jakby to był jakiś problem???  nuts
Oczywiście mogłem nie robic i kupujący sam by musiał robic. Pan szuka chyba dalej auta- może takiego w którym nic nie było robione  hehe
Pyta jaka tam jest pompa? Mówię mu że CR. On na to : aha to tylko na zwykłą rope  gdwizd

No cóż dzwoni po idealne auto i wybrzydza że auto ma porobione co trzeba  nuts
Może jakbym mu powiedział że w aucie nic nie było wymieniane i że ma 65 tyś  to może by poszło  hehe
No to pozostaje mi zyczyć panu znalezienia auta jakiego chce-sądząc po rozmowie takiego które nic nie miało robione  nakolanach
Tom
Starszy Forumowicz

« Odpowiedz #21 : Styczeń 25, 2012, 09:56:50 »

Do Yoohas:
kolego twoją "najsilniejszą stroną jest dedukcja i analiza" po przeczytaniu twojego wpisu zrozumiałem jak wielką masz klasę: "...szacunek do innych, empatia, dobre wychowanie, poprawny język..." - niesamowity poziom, tylko pozazdrościć.
Brakuje tylko czytania ze zrozumieniem: "...Proponuję pisać poprawnie, a później proponować komuś zastanawianie się. Nie mam w zwyczaju pisać czegokolwiek bez zastanowienia..." - proponuje na przyszłość zajrzeć miedzy wersy.
Co do statystyki - zawsze powtarzam, ze korzystać z niej mogą tylko inteligentni ludzie w innym przypadku: ..."Statystycznie - to jak idę z psem na spacer to mamy statystycznie 3 nogi..."
Lubie też logikę a tu brakuje: "...A to, że kogoś stać na serwis nie znaczy, że to robi...."; "... Jak się kupuje auto za 400 tys zł to chyba po to, by nim jeździć?...) - głownie tak myślą dorobkiewicze, są jeszcze kolekcjonerzy, pasjonaci, esteci, itd..;"...Nie zmienia to faktu, że w Niemczech Jaguar xj40 i x300 były popularne wśród kadry zarządzającej..." zarząd to nie menadżer i dlaczego kupowali Jaguary skoro "... Jaguar to auto jak każde inne w tej klasie, nie jest jakoś wyjątkowe. A niemieccy menedżerowie oczywiście kupowali raczej niemieckie auta - ale głównie dlatego, że były lepsze technicznie, o wiele wygodniejsze i łatwiejsze w utrzymaniu..."
Mam nadzieje, że cie nie uraziłem, nie miałem takiego zamiaru chciałem tylko nakierować na odpowiednie tory, taka ironia sokratyczna.
Pamiętaj, że święta ziemia nosi różne stworzenia, wiec nigdy publicznie nie staraj się zwracać ludziom uwagi na pisownie a już kompletnie jest to niedopuszczalne w ironiczny sposób.
Pan z tobą Uśmiech
Yoohas
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #22 : Styczeń 25, 2012, 11:20:57 »

Ale ludzie proszą sami że by ich oszukiwac.
Dziś rano zaraz po 8 dzwoni do mnie gość- pyta czy w aucie było zmieniane to co napisałem: robiłem dwumase,sprzegło,paski,rolki,napinacze,oleje,filtry,łożyska,tarcze itp.
W sumie sprzegła nie musiałem robic bo padła tylko dwumasa ale skoro miałem już skrzynie na wierzchu. Mówie że skoro napisałem to było robione.
Na to on pyta czemu to wszystko robiłem skoro auto ma tylko 155 tyś? Jakby to był jakiś problem???  nuts
Oczywiście mogłem nie robic i kupujący sam by musiał robic. Pan szuka chyba dalej auta- może takiego w którym nic nie było robione  hehe
Pyta jaka tam jest pompa? Mówię mu że CR. On na to : aha to tylko na zwykłą rope  gdwizd

No cóż dzwoni po idealne auto i wybrzydza że auto ma porobione co trzeba  nuts
Może jakbym mu powiedział że w aucie nic nie było wymieniane i że ma 65 tyś  to może by poszło  hehe
No to pozostaje mi zyczyć panu znalezienia auta jakiego chce-sądząc po rozmowie takiego które nic nie miało robione  nakolanach

No to niezła historia......inna sprawa, że im starsze auto, tym bardziej wybrzydzamy Uśmiech Pewnie nie raz większość z nas była świadkiem sytuacji, gdy "potencjalny" kupiec cmokał nad 15 letnim autem, bo miało tu i ówdzie ryskę i fotel lekko przetarty. Jak napiszesz w ogłoszeniu 65 tys. km przebiegu, tylko lałem ropę, nic nie stuka nic nie puka to od ręki sprzedasz Uśmiech

Czasami się zastanawiam, dlaczego u nas nie można wprowadzić prostych systemów takich jak np. w Szwecji. Przy każdym przeglądzie dane są wpisywane do rejestru i każdy ma za darmo dostęp do historii auta. Można też szybko sprawdzić, czy nie kradzione, czy nie jest przejęte przez bank albo zastawione.

cobi
Moderator Forum-Assistance
JCP club member
Forumowicz Daimler

Djabeł z Rajchu :)

« Odpowiedz #23 : Styczeń 25, 2012, 11:31:09 »

Wiesz już mi się niechciało gościowi mówić że leję rope ale ultimate czy verve itp zawszę tą lepszą i dodaje uszlachetniacze do ropy i anty-żele bo jeszcze by powiedział że silnik zajechany dlatego leje  hehe
Ale co ja mogę? Dbam o auto i tyle. Ale niktórzy tego nie rozumieją.
Co o dbałości. Pracując na warsztacie przyjechała do nas kobieta na wymiane oleju w Yarisie. Po raz drugi w życiu auta.  gdwizd
Auto miało 5 lat i przebieg zaledwie niecałe 9 tyś km.  Mogę potwierdzić bo znam babke i ma ją od nowości.
Chciała to auto sprzedac. Kulała się z nim chyba z 3 miesiące na allegro, zero telefonów pytan, nic kompletnie.
Podączenie komputera, zmiana przebiegu na 160 tyś i auto się sprzedało w 2 tyg.
No i jak tu ludzi nie oszukiwac  jak oni sami chcą?
JaguarSzczecin
JCP club member
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #24 : Styczeń 25, 2012, 11:46:00 »

A jak się robi generalny remont samochodu czyli blacharkę silnik zawieszenie to powinno się zostawic przebieg na liczniku ? czy wyzerować ? bo przecież prawie wszystko jest nowe... ja bym tak zrobił i poinformował kupującego o tym.

Range Rover Evoque w super cenie !!!
Yoohas
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #25 : Styczeń 25, 2012, 17:39:05 »

To dobry pomysł. Mój brat tak zrobił w jednym ze swoich starych samochodów. Obecnie ma przebieg 10 000 km Uśmiech Uśmiech Uśmiech Ale auto pewnie ma u niego dożywocie.....

PS. Co do tego Yarisa to naprawdę kosmos. Ale z drugiej strony w jakim stanie był ten Yaris jak w 5 lat zrobił 9000km? W dalekiej rodzinie mam taki przypadek - Toyota Corolla: 12 lat i 30000 km przebiegu. Nadwozie i wnętrze - jak z salonu. Ale mechanicznie fura się strasznie sypie. Lecą piasty, łożyska w skrzyni, zawory. Jak nie ma smarowania to mechanizmy korodują....

PS2. Zawsze miałem takie same kryteria wyboru, kiedy kupowałem sobie samochód. Ważny był rodzaj nadwozia (jak szukałem kombi to miało być kombi), korozja i zestawienie kolorystyczne blacha/wnętrze. Nigdy nie patrzyłem na mechanikę i przebieg Uśmiech Jak spełniało moje oczekiwania kolorystyczne to kupowałem Uśmiech I w sumie źle na tym nie wyszedłem. Nie przypominam sobie jakiejś większej wpadki....nawet Daimlera tak kupiłem. Miał być ciemnozielony albo granatowy z jasnym wnętrzem. Jak już taki znalazłem to kupiłem. Mimo, że zawieszenie nie istniało, z maglownicy lało się strumieniem a jazda prosto była niewykonalna Uśmiech Uśmiech Uśmiech
Oczywiście nie rekomenduję tego jako metodyki poszukiwania wymarzonego samochodu Uśmiech
A może macie rację - taki system informatyczny zawierający historię auta, ogólnodostępny z pewnością popsułby humor wielu milionom Polaków. Upadłaby cała gałąź przemysłu - cofanie liczników, picowanie do sprzedaży, blacharstwo i lakiernictwo. PKB by się skurczył o 10%......po co nam to......

BlackV6
JCP club member
Forumowicz Daimler

« Odpowiedz #26 : Luty 02, 2012, 16:46:25 »

Ja sprzedawałem swojego czasu Pande 5 letnia z przebiegiem 12 tys .km ,90% osob dzwoniących zaczynało rozmowe od ok licznik kręcony to ile zejdziemy z ceny ,jak środek nie wytarty to cene dam dobra  hehe hehe ,zdziwili się bo auto faktycznie miało tyle przejchane i pełny serwis w aso  Duży uśmiech

Strony: 1 [2] Do góry Drukuj 
JAGUAR FORUM POLAND  |  Dział Ogólny (Tematy Jaguarowskie i nie tylko)  |  The Lounge  |  Wątek: Przebiegi ???? « poprzedni następny »
Skocz do:  

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

toplista

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!