Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Maj 23, 2012, 19:15:36
Strona główna Pomoc Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
Aktualności:

www.motospa.pl/ Kliknij baner aby odwiedzić stronę. www.czescipodlasie.pl

JAGUAR FORUM POLAND  |  Dział Ogólny (Tematy Jaguarowskie i nie tylko)  |  The Lounge  |  Wątek: Cena diesla ponad 6zł! 0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek. « poprzedni następny »
Strony: 1 [2] Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Cena diesla ponad 6zł!  (Przeczytany 695 razy)
DJ Krystian
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #15 : Grudzień 25, 2011, 19:10:25 »

Wlg mnie nowe silniki diesla które teraz są produkowane są dobrymi i ciekawymi jednostkami. Mimo to nie chciałbym mieć diesla w osobówce, wolę jednak benzynę. Przy małych przebiegach po prostu diesel się nie opłaca a lubię ładny dźwięk silnika.

Jednak "paliwo do traktorów" albo "pojazdów na gnojówkę" - Koledzy, opanujcie się!
cobi
Moderator Forum-Assistance
JCP club member
Forumowicz Daimler

Djabeł z Rajchu :)

« Odpowiedz #16 : Grudzień 25, 2011, 20:28:49 »

Jestem tego samego zdania co kolega wyżej tylko że ja kręcę naprawde duże przebiegi rzedu 8-10 tys msc. Do tego tankuje na firme więc posiadanie diesla jest chyba zrozumiałe Uśmiech
e_gregor
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #17 : Grudzień 30, 2011, 22:33:39 »

Skoro juz ktos podniusł miecz niechaj nim walczy.

Tez moge zbezczecić kogos kto jedzi powiedzmy 4 litrowym Dzagiem bo w zasadzie ten 4 litrowy jak dla mnie liliput moze byc dla mojego słuzbowego auta zaledwie rozrusznikiem.

12 cylindrowy kolos o pojemności 11,5 litra i mocy 580 koni!!!!!!!!
16 biegów, 18 kół i niemal 50 ton masy w stanie załadowanym!!!!!!!!!!!

I to jest właściwe auto do montażu diesla Mrugnięcie (PS. Mój tato też śmiga ciężarówką)

A tak na poważnie... to zluzuj troszkę. Diesel jest drogi i będzie droższy od benzyny bo (nie)stety bo dziś zdecydowana większość aut napędzana jest właśnie ropą. Prawa rynku są nieubłagane. Kiedyś proporcje silników na drogach były odwrotne więc i benzyna była znacznie droższa.

A diesli w osobówkach nie lubię i nie będę. Choćby z powodu dźwięku. Miałem okazję pojeździć kiedyś Mercedesem 124 i to było właściwe wykonanie silnika wysokoprężnego do osobówki... To co dziś robią to jakaś zemsta producentów aut. Za karę, że mało pali trzeba się męczyć z tym warkotem. Jakby silnik miał się rozlecieć!

Niestety dużo jeżdżę służbowym autem (diesel oczywiście) i muszę głośno łupać muzyką bo mnie męczy ten dźwięk. A jak mam tydzień w którym spędzam więcej czasu za kółkiem niż u klientów to muszę wskoczyć na weekend na swój motocykl i posłuchać terapeutycznego plumkania benzynowego V2, nawet jeśli pada deszcz i są tylko 3 stopnie na plusie. No ale nie każdy musi być normalny, więc mi wolno Mrugnięcie

Sovereign
wrojag
JCP club member
Forumowicz Sovereign

« Odpowiedz #18 : Grudzień 31, 2011, 08:22:25 »

Eeeee co za ......
Zapraszam do mojego dieselka, cichutko, V6, kosmiczny moment obrotowy  bez konieczności redukowania biegów przy wyprzedzaniu i ze spalaniem już od 7,5 l.
Opinie które tutaj padają albo dotyczą klekotów sprzed 15 lat, albo aut z poziomu  tani kompakt i poniżej.
Miałem okazję porównać mojego dieselka z benzynowym  XJ 40 R-6 jednego z przedmówców, trochę nowszym xj V8 i   s-typem 3.0 V6  i za nic nie zamieniłbym mojego ropniaczka, dużo ciszej, dynamiczniej i ekonomiczniej.

XF 3.0 D 2009
XJ6 4,2   1985
Kyrios
JCP club member
Forumowicz Daimler

« Odpowiedz #19 : Grudzień 31, 2011, 12:45:54 »

A czy to 6 zł/litr to już jest z wliczonym wzrostem akcyzy (jakoś na nowy rok planowane, wyjdzie po 20gr na litrze)? Uśmiech
BlackV6
JCP club member
Forumowicz Daimler

« Odpowiedz #20 : Styczeń 12, 2012, 13:25:57 »

oczywisce ze nie  Duży uśmiech

Yoohas
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #21 : Styczeń 13, 2012, 16:35:02 »

To ja pod prąd.

Moje wrażenie jest takie, że wzrost cen paliw jest spowodowany rosnącą skalą ekologii...szeroko rozumianej. Zawsze wzrost ceny paliwa sprzyja poszukiwaniu oszczędności. Stąd takie cudowne silniki, które mają 200 KM i spalają 6 litrów. Wysoka cena benzyny być może skłoni część z nas do bardziej racjonalnego jej zużycia. Sam czasami jeżdżę samochodem w sytuacji, gdy absolutnie nie ma to uzasadnienia. Może czas na zmianę?

Paliwo było i będzie źródłem dochodów państwa. Nie obrażając nikogo.......takie puste frazesy typu: "rząd chce nas okraść" to można do Super Expressu wrzucać. Trochę faktów, trochę wiedzy o makroekonomii i zarządzaniu i nagle się okaże, że z tym okradaniem nie jest znowu tak prosto.

Z drugiej strony Atlantyku Amerykanie mają tańsze paliwo, ale ich auta nie spalają 5 litrów. Coś za coś. Wpływy do budżetu muszą być.

Daimler XJ40 1993 r., 4.0, KingFisherBlue
lysyyy
JCP club member
Forumowicz Sovereign

« Odpowiedz #22 : Styczeń 13, 2012, 17:10:58 »

No wiesz, jak ktoś nie umie czytać ze zrozumieniem, to mu potem wychodzą "puste frazesy"...  gdwizd Ja pisałem o tym, że rząd chce ZAOSZCZĘDZIĆ ponad 2mld złotych, a oszczędzanie nie jest wyciąganiem od obywateli dodatkowych pieniędzy, tylko np. redukowaniem wydatków (tak z samej definicji słowa oszczędzać). I takie wyciąganie dodatkowych (i tak nie mało już jest podatków i opłat w paliwie) pieniędzy z tego samego litra paliwa jest bardziej okradaniem obywateli niż oszczędzaniem w budżecie... Ale oczywiście masz prawo myśleć inaczej.
Yoohas
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #23 : Styczeń 13, 2012, 19:25:22 »

Ileż tu wrażliwości na forum, fiu fiu. Nie wiedziałem, że mi wyjdzie tak ad personam.

Chyba umiem czytać ze zrozumieniem. Ale nie ma co się rozpisywać co kto rozumie, a kto nie.

Po prostu zanim napiszę, że ktoś kogoś okrada, staram się dowiedzieć więcej o sprawie. I tyle.

Nie będę też się wymądrzał o tm, jak to się znam trochę na sprawach dotyczących kwestii makroekonomicznych.

Również boli mnie podnoszenie podatków (VAT, akcyza, PIT itp.) ale nie nazywam tego okradaniem obywateli, tylko najzwyklejszym w świecie odzwierciedleniem jednego z podstawowych założeń ekonomii (Nie ma darmowych obiadów itp.).

Struktura wydatków jednostek sektora finansów publicznych jest wysoce nieelastyczna. Nie za bardzo da się efektywnie zarządzać długiem w sytuacji, gdy ponad 80% kosztów stanowią pozycje nieelastyczne.

Dlatego podsumowując i kończąc ten wątek poboczny - zanim się coś powie, warto poznać trochę szczegółów z różnych źródeł.

cobi
Moderator Forum-Assistance
JCP club member
Forumowicz Daimler

Djabeł z Rajchu :)

« Odpowiedz #24 : Styczeń 13, 2012, 20:01:59 »

Dobra dobra.
Ale część z akcyzy diesla ma być przeznaczane na inwestycje kolejowe.
Dlaczego z moich pieniążków mają cokolwiek robić na kolei?
A drogi dziurawe dalej. Moje auto jezdzi po drogach a nie po torach  Auto

Wogóle nie rozumiem polityki naszego rządu.
Mówią że będzie większy wpływ do budżetu a tak naprawdę będzie zupełnie odwrotnie.
Dajmy na to masz sklep i powiedzmy że pewna rzecz kosztuje u ciebie 2 zł.
Masz mało kasy i podnosisz cenę na 3 zł.
Pytanie. Zarobisz więcej? Nie. Dlaczego? Bo mniej osób będzie na to stać,a im mniej osób kupi tym mniej zarobisz.
To nie jest nawet jakieś prawo handlu czy coś w tym stylu ale normalne rozumowanie kazdego myślącego normalnie człowieka. A u nas z tego co widać mało kto myśli.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2012, 20:07:13 wysłane przez cobi » Zapisane
Bazyli
JCP club member
Forumowicz Sovereign

« Odpowiedz #25 : Styczeń 13, 2012, 20:58:17 »

Akcyza na biopaliwa to nie jest pomysł rządu RP. Po prostu minął okres karencji uzgodniony z UE. Tyle ile było można tyle nie wprowadzali akcyzy. A dlaczego idzie na koleje, bo w brew pozorom koleje są w dużo gorszym stanie niż drogi. Dzięki EURO2012 polska otrzymała ogromną kasę na drogi. Jeżeli ktoś jeździ trochę po kraju to nie może zaprzeczyć, że drogi są budowane lub remontowane na potęgę i nie mówię o autostradach, ale o drogach krajowych.
Wysokie koszty paliwa, akcyza dotyczy tylko oleju napędowego, to wzrost kosztów w zasadzie wszystkiego, od żywności do dóbr luksusowych. Takie życie.

Wierzchem? Na kocie? Nie może być.
Yoohas
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #26 : Styczeń 13, 2012, 22:47:01 »

Trochę nam się wątek rozwinął Uśmiech

Dzięki EURO2012 polska otrzymała ogromną kasę na drogi.

Kurczę, to zupełnie nie tak. Żadnej kasy dzięki EURO nie dostaliśmy i Polska będzie płatnikiem netto tej imprezy. Zarobi UEFA i PZPN oraz różne branże (piwo, agencje tow. itp.)

Co do podatku - troszkę powtórzę. Nie ma darmowych obiadów. Było niektórym dobrze przez kilkanaście lat, któreś pokolenie musi zapłacić. Wypadło akurat teraz. Nie nazywam tego złodziejstwem z prostej przyczyny. Co mi z tego, że rząd nie podniesie akcyzy, VAT-u itp. To za dwa lata trzeba będzie to zrobić szybko i radykalnie. Więc lepiej robić to stopniowo. póki można. Gdyby szukać winnych - wszyscy, którzy rządzili tym krajem od 30 lat.

A że akcyza idzie na kolej - znowu normalka. Wszędzie na świecie kolej jest nierentowna. Przecież nie wybieramy, na co ma iść nasz podatek. A akcyza od wódki na co ma iść - na kefir?  Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech

Z ciekawości zastanawiam się gdzie jest granica wytrzymałości Uśmiech przy jakiej cenie naprawdę odstawimy swoje fury......

BlackV6
JCP club member
Forumowicz Daimler

« Odpowiedz #27 : Styczeń 13, 2012, 23:21:57 »

granica zostanie przekroczona w momencie nieopłacalności dojazdu do pracy haha  ,w mojej pracy jedna osoba zrezygnowała z pracy bo mu się bardziej na bezrobotnym opłaca siedzieć przez pół roku niż dziennie wstawac i jeździć 80 km ,po jego obliczeniach wyszło że w kieszeni ie wstając do pracy zostaje mu 145 zl więcej hahahaha to jest chore

Strony: 1 [2] Do góry Drukuj 
JAGUAR FORUM POLAND  |  Dział Ogólny (Tematy Jaguarowskie i nie tylko)  |  The Lounge  |  Wątek: Cena diesla ponad 6zł! « poprzedni następny »
Skocz do:  

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

toplista

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!