Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Maj 23, 2012, 19:13:32
Strona główna Pomoc Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
Aktualności:
"Life is racing" - Steve McQueen

www.czescipodlasie.pl Kliknij baner aby odwiedzić stronę. www.doctorclassic.eu

JAGUAR FORUM POLAND  |  Jagmarket  |  Znalezione na allegro, ebay itp. (Moderator: Choina)  |  Wątek: S-Type R 0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek. « poprzedni następny »
Strony: [1] 2 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: S-Type R  (Przeczytany 415 razy)
marcccccc
Aspirant
*

« : Grudzień 05, 2011, 22:11:32 »

Witam wszystkich Uśmiech
To mój pierwszy post na tym forum, częściej można mnie spotkać na forum Lancii Uśmiech
Przymierzam się do zakupu S-Type R , autko będzie używane weekendowo( przez 5 dni w tygodniu śmigam służbowym) i w zasadzie będzie robiło za 3 auto w rodzinie:)
Dlatego R Uśmiech
Co prawda budżet nie jest jakiś strasznie wielki...ca. 40 tyś
Wpadły mi w oko te konkretnie auta:

http://allegro.pl/jaguar-s-type-r-2002-395km-xenon-skora-okazja-top-i1972076736.html faktura VAT, co mnie dodatkowo cieszy

http://otomoto.pl/jaguar-s-type-r-salonpl-C20580271.html polski salon co zaliczam in plus

W Jaguarach jestem kompletnym ignorantem, co prawda poczytałem Wasze forum, ale jednak brak obycia w angielskich autach występuje.
Co sądzicie Panie i Panowie?
A może dać sobie spokój z R(no nie wiem bo może jakaś mocno awaryjna byłą, układ przeniesienia napędu nie wytrzymywał takiej mocy)?
Czekam na opinie:)
TOSIEK
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #1 : Grudzień 05, 2011, 23:07:43 »

Jak pewnie zauważyłeś ten za 34tys., ma mniejszy przebieg, i z tego co zostało napisane jest z polskiego salonu, więc możesz się dużo dowiedzieć w serwisie na temat tego samochodu i realności jego przebiegu.
strawinski
JCP club member
Forumowicz Sovereign

« Odpowiedz #2 : Grudzień 05, 2011, 23:11:36 »

Poza tym ten za 34900 ma navi!
co ważne jest z kraju, był cały czas tutaj, można po historii ubezpieczenia sprawdzić czy miał jakieś zdarzenia.
no i ma o połowę mniejszy przebieg, a to ważne przy takim aucie.
jest tańszy.
stawiałbym na tego! jedź i go zobacz.
sprzedaje go firma zajmująca się drogimi autami, raczej dbająca o renomę (tak myślę, nie znam jej)
podjedź nim do serwisu, porozmawiaj.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2011, 23:16:55 wysłane przez strawinski » Zapisane
marcccccc
Aspirant
*

« Odpowiedz #3 : Grudzień 06, 2011, 17:34:26 »

Przeglądając allegro nie natknąłem się na zbyt wiele części do R...jak ogólnie jest z ich dostępnością?
strawinski
JCP club member
Forumowicz Sovereign

« Odpowiedz #4 : Grudzień 06, 2011, 17:55:57 »

allegro to nie wyrocznia.
dostaniesz wszystko, ale musisz zadzwonić tam gdzie sprzedają części.
a jakich części szukałeś?
marcccccc
Aspirant
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 06, 2011, 18:12:50 »

Typowo eksploatacyjne sprawy...klocki....tarcze...elementy zawiechy
strawinski
JCP club member
Forumowicz Sovereign

« Odpowiedz #6 : Grudzień 06, 2011, 22:21:47 »

Jako, że to mało spotykane auto to ciężko jest znaleźć coś w sklepach.
zostaje ASO, albo z Anglii ściągnąć
Ceny w Anglii:
amortyzator w zależności od numeru vin: 100-250 euro (raczej ta wyższa cena)
tarcza hamulcowa- 55 euro
klocki (przód lub tył, podobna cena)- ok 45 euro

marcccccc
Aspirant
*

« Odpowiedz #7 : Grudzień 06, 2011, 23:22:51 »

Włąśnie przeglądałem ebay...fakt faktem wybór dużo większy, ceny mnie jeszcze z fotel nie wyrzuciły, więc nie jest żle:)
Przeczytawszy kiulka stron forum, dalej mało wiem Uśmiech
Będzie to pierwsze moje autko z automatem...pierwszy Jag...więc bardzo chętnie przyjmę porady co mam sprawdzić punkt po punkcie(wizytę w ASO planuję, acz chciałbym tam jechać na potwierdzenie mego postanowienia zakupu Uśmiech)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2011, 23:37:39 wysłane przez marcccccc » Zapisane
strawinski
JCP club member
Forumowicz Sovereign

« Odpowiedz #8 : Grudzień 06, 2011, 23:49:41 »

najpierw serwis potem zakup, zapłacisz za wizytę ale warto bo oni zajmują się tym na co dzień i wiedzą na co zwrócić uwagę.
możesz jeszcze podjechać do Starych Babic pod Warszawą, specjaliści od jaguarów i L:and Roverów, oni maja w swojej ofercie sprawdzanie samochodu przed zakupem.
wiem, że kilka osób tam było i chwaliło sobie.
marcccccc
Aspirant
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 07, 2011, 00:43:51 »

http://www.jagcar.pl/kontakt.html ?

czy

http://www.ecc.pl/s_nasza_firma.htm ?

czy jeszcze coś innego?
makek
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #10 : Grudzień 07, 2011, 08:29:41 »

S-type nie jest specjalnie awaryjnym autem, doładowanie kompresorem jest trwalszym rozwiązaniem  niż turbiny napędzane spalinami. Drobne problemy z elektryką, często pojawiający się CHECK, ale da radę to wszystko ogarnąć. Automat w S-type 6HP26 jest dużo lepszy niż w Thesis, właściwie bezusterkowy, wystarczy zadbać o wymiany oleju.  Z tych roczników mogą być problemy z twardą redukcją biegów, ale skoro auta były serwisowane w ASO to być może mają już skrzynie przeprogramowane (w sumie drobiazg). Zabezpieczenie antykorozyjne, może być dość istotna sprawa, bo auta krajowe, eksploatowane na polskich solonych drogach.... warto sprawdzić. Lancia blachy ma lepsze, (wyłączając tylną klapę w Thesis), a Kappa może być wzorem do naśladowania.
Spotkałem się z opisywanymi przypadkami "przeciekającego" bagażnika, tak wiec warto zajrzeć pod wykładzinę. Zawieszenie w S-type do tanich nie należy i sama jazda testowa to może być za mało żeby wychwycić usterki, bo mimo luzów jest dość ciche.
To co dobre to V8, praktycznie w Lancii silniki kończą się w połowie mocy R, tutaj napęd na tył, więc większe straty, do tego automat, który trochę odbiera radość z jazdy, ale idzie poszaleć nawet takim jak mój 300 konny. Silniki w połączeniu z sześciostopniową przekładnią są dość oszczędne i chyba wypadają lepiej niż V6 3.0, czy 3.2 w Lancii, a przy tym (z tych roczników) są bezproblemowe.
Dostępność części.... podobnie jak Lancii, jeśli nie jest to element fiatopodobny, tutaj fordopodobny, to trzeba troszkę poszukać, ale nie ma tragedii, podstawa to kupić zadbane auto.
Na podsumowanie, gdyby Thesis miał taki silnik to dla mnie byłby to złoty środek.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2011, 08:35:15 wysłane przez makek » Zapisane

S-type 4.2
Marek 693 440 715
marcccccc
Aspirant
*

« Odpowiedz #11 : Grudzień 08, 2011, 21:00:10 »

Poprosiłem o numer VIN tego Jaga z drugiego ogłoszenia, jest ktoś z Was to sprawdzić :
SAJAA03S721M50631
strawinski
JCP club member
Forumowicz Sovereign

« Odpowiedz #12 : Grudzień 08, 2011, 21:18:05 »

SAJAA03S721M50631

SAJ- producent Jaguar
A- jaki rynek- reszta świata
A- kierownica po lewej stronie, skrzynia automatyczna
03- S-type sport sedan
S- dot emisji spalin
7- to kod wew Jaguara
2- 2002 rok
1- 4.2L, S-type R
M- Model: S-type
50631- nr seryjny
Tygrys3
Moderator
Moderator Globalny
Forumowicz Daimler

« Odpowiedz #13 : Grudzień 08, 2011, 21:20:32 »

reszta świata ? czyli mozliwy amerykaniec ?

XJ-sport v8 1998 X308  
aldek
Starszy Forumowicz

« Odpowiedz #14 : Grudzień 08, 2011, 21:23:51 »

więcej się dowiesz na:  www.bezwypadkowy.net
Strony: [1] 2 Do góry Drukuj 
JAGUAR FORUM POLAND  |  Jagmarket  |  Znalezione na allegro, ebay itp. (Moderator: Choina)  |  Wątek: S-Type R « poprzedni następny »
Skocz do:  

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

toplista

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!