Mam pytanie do obcykanych w temacie air bagów.
Mój problem polega na tym, że wyświetla mi się kod poduszek 5-1 i wiem, że to coś z pasem bezpieczeństwa fotela kierowcy - tylko nie wiem dokładnie o co chodzi.
Mój kot był po niewielkiej stłuczce z przodu (w takim stanie go kupiłem), została wstawiona poduszka kierownicy, poduszka kolanowa i po tym wyświetlał mi się błąd modułu, więc wymieniłem ten moduł i następnie wyświetlał mi się błąd (nie pamiętam czy to był ten sam błąd 5-1 czy jakiś inny, ale doszedłem do wniosku, że to może byc wina napinacza pasa bezpieczeństwa). Problem polega na tym, że od tamtego czasu minęło prawie rok. Kupiłem napinacz używany i jest tak, że po podpieciu mojego starego i tego zakupionego jest ten sam błąd 5-1!!!
Nie wiem czy ten kupiony na allegro jest sprawny, bo różnie z tym może byc pomimo zapewnień sprzedawcy. Czy ktoś ma pojecie jak wygląda "wystrzelony" napinacz? Obydwa które mam praktycznie nie róznią się i nie widać, żeby coś w moim było zużyte (wytrzelone, przeciągnięte, zniszczone itp.)
Mam jeszcze inne podejrzenie, ale nie znam się na tym wystarczajaco, żeby ocenić czy to ma sens. Mianowicie w stanie w jakim zakupiłem auto pas był zablokowany (nie zwijał się). Mój mechanik powiedział, że może wymontować pas razem z tym mechanizmem zwijającym i zawieźć do jakiegoś magika, który wymienia ajkieś kulki i bedzie działało. No i działa, ale może to jest przyczyna tego błędu. Może ten mechanizm zwijania pasa powinien być wymieniony na nowy.