Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Maj 22, 2012, 18:03:07
Strona główna Pomoc Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
Aktualności:
Gentlemen, start your engines: Witamy na największym Polskim Jaguar Forum

www.jagparts.pl/ Kliknij baner aby odwiedzić stronę. www.automobilklubpolski.pl/

JAGUAR FORUM POLAND  |  Dział Ogólny (Tematy Jaguarowskie i nie tylko)  |  Prawo (Moderator: Pro - Jag)  |  Wątek: Koniec z dorabianiem wożąc do ślubu. 0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek. « poprzedni następny »
Strony: [1] 2 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Koniec z dorabianiem wożąc do ślubu.  (Przeczytany 2204 razy)
magic
Forumowicz Executive

« : Kwiecień 02, 2011, 09:02:04 »

Zgodnie z wprowadzonymi poprawkami do Dziennika ustaw obowiązującymi od 7 kwietnia Pojazd wykorzystywany do przewozów okazjonalnych (np. ślubów), musi spełniać wymóg określając liczbę miejsc w takim pojeździe na minimum 7 wraz z kierowcą. Ustępstwem od tej ustawy jest pojazd zarejestrowany jako zabytkowy. Kara za złamanie ustawy została ustalona na 15000PLN.
3)   w art. 18 po ust. 4 dodaje się ust. 4a i 4b w brzmieniu:
"4a.  Przewóz okazjonalny wykonuje się pojazdem samochodowym przeznaczonym konstrukcyjnie do przewozu powyżej 7 osób łącznie z kierowcą.
4b.   Dopuszcza się przewóz okazjonalny pojazdami zabytkowymi niespełniającymi kryterium konstrukcyjnego określonego w ust. 4a.";

2.10. Wykonywanie przewozu okazjonalnego samochodem niespełniającym kryterium konstrukcyjnego określonego w art. 18 ust. 4a, z zastrzeżeniem przewozów, o których mowa w art. 18 ust. 4b 15 000 PLN

Art. 3. Przedsiębiorcy wykonujący do dnia wejścia w życie ustawy działalność gospodarczą w zakresie przewozu okazjonalnego mogą ją wykonywać, na dotychczasowych zasadach przez okres określony w licencji, nie dłużej jednak niż w okresie roku od dnia wejścia w życie ustawy.

alex1151
Forumowicz
**

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 02, 2011, 15:26:31 »

ktory to dzinnik ustaw?moge prosic linka do tych przepisow? na szczescie oj pojazd jest zabytkowy winkvic

"szerokości"
magic
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 02, 2011, 15:54:33 »

7 marca opublikowano nowelizację do Dz.U. Nr 48 poz. 247, która wchodzi w życie z dniem 7 kwietnia
alex1151
Forumowicz
**

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 02, 2011, 20:59:31 »

biore sie za czytanie....ciekawe co te matoly wymyslily...... dobani

"szerokości"
alex1151
Forumowicz
**

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 02, 2011, 21:37:57 »

poczytalem i znalazlem to.......po dodaniu poprawek bedzie tak:

3. Nie wymaga zezwolenia wykonywanie przewozu okazjonalnego, jeżeli:
  1)   tym samym pojazdem samochodowym na całej trasie przejazdu przewozi się tę samą grupę osób i dowozi się ją do miejsca początkowego albo
  2)   polega on na przewozie osób do miejsca docelowego, natomiast jazda powrotna jest jazdą bez osób (podróżnych), albo
  3)   polega on na jeździe bez osób do miejsca docelowego i odebraniu oraz przewiezieniu do miejsca początkowego grupy osób, która przez tego samego przewoźnika drogowego została przewieziona na zasadzie określonej w pkt 2.
4. Organ wydający zezwolenia wydaje przedsiębiorcy wypis lub wypisy z zezwoleń w liczbie określonej we wniosku przedsiębiorcy.
5. Przy wykonywaniu przewozów okazjonalnych w krajowym transporcie drogowym pojazdem przeznaczonym konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą zabrania się:
a)  umieszczania i używania w pojeździe taksometru,
b)  umieszczania na pojeździe oznaczeń z nazwą, adresem oraz telefonem przedsiębiorcy,
c)  umieszczania na dachu pojazdu lamp lub innych urządzeń technicznych.

Dodano natomiast:

w art. 18 po ust. 4 dodaje się ust. 4a i 4b w brzmieniu:
"4a.  Przewóz okazjonalny wykonuje się pojazdem samochodowym przeznaczonym konstrukcyjnie do przewozu powyżej 7 osób łącznie z kierowcą.
4b.   Dopuszcza się przewóz okazjonalny pojazdami zabytkowymi niespełniającymi kryterium konstrukcyjnego określonego w ust. 4a.";

dla mnie nic sie nie zmienia.....dalej moge dorabiac.....o ile dobrze wszystko zrozumialem. Duży uśmiech

"szerokości"
magic
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 03, 2011, 10:19:18 »

Dla Ciebie nie, ja będę musiał poczekać blisko 20 lat  hehe. No mam jeszcze opcję zarejestrować mojego Mercedesa na "żółte blachy" chociaż wcale mi się to nie podoba szczerze mówiąc.
dulot1970
Forumowicz Executive

X-type 3.0 V6 na cztery łapki..

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 03, 2011, 10:57:16 »

a wiec jezeli mam x-type i zarejestrowany na pięć osób tonie mogę dorabiac...dobrze rozumiem...
dulot1970
Forumowicz Executive

X-type 3.0 V6 na cztery łapki..

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 03, 2011, 10:58:18 »

gdwizd a w rodzinie...tez nie wolno...siostry zawiesc na przykład  hehe
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 03, 2011, 11:05:38 wysłane przez dulot1970 » Zapisane
magic
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 03, 2011, 18:07:22 »

gdwizd a w rodzinie...tez nie wolno...siostry zawiesc na przykład  hehe
Za to nikt Ci nic nie zrobi raczej.
a wiec jezeli mam x-type i zarejestrowany na pięć osób tonie mogę dorabiac...dobrze rozumiem...
Dobrze rozumiesz.
alex1151
Forumowicz
**

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 03, 2011, 21:48:05 »

wszystko wyjdzie w praniu......co chwilke funduja nam jakies zmiany dobani rejestracja mojego JAGA na zabytek trwala okolo 4 miesiecy....juz czasmi rece mi opadaly ale....widze ze dobrze ze pociagnalem to do konca. mimo to....to pkazalbym naszym urzedasom.....  nuts . czytam te poprawki i czytam.....i tak naprawde nie wiem jak to zrozumiec.......moze jest posrod nas kto zna ten temat jak trzeba? pozdrowionka dla forumowiczow....wszystkim nam....cierpliwosci zycze winkvic

"szerokości"
Patryk
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 04, 2011, 08:33:08 »

Jak to mówią: Polak potrafi. Pewnie znajdą jakieś furtki do ominięcia. Cały czas twierdzę że nasz ustrój chory jest... Wszystko próbują ukrócić, a co np w sytuacji gdy sąsiad ma jedyne auto którym bym chciał do ślubu pojechać i chciałbym mu zapłacić żeby mnie zawiózł. To co niema szans i przestępcom jestem bo namawiałem do złamania przepisów??

Cruk
Forumowicz
**

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 04, 2011, 16:12:01 »

nie po prostu nigdzie tego nie zgłaszasz i nie odprowadzasz podatku. Państwo nasze za dużo ma pieniędzy i nie chce od wożących już.... mamy to po prostu robić jak wszyscy ...pod stołem... bo do tego to prowadzi

S-Type, 3l., automat, 1999.
rafalg
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 04, 2011, 17:03:21 »

Urzędasy uczą kombinacji - tak to już jest.

Jaguar Daimler Six 4.0 1995
Patryk
Forumowicz Executive

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 04, 2011, 18:57:03 »

najgorzej jest gdy ustrój czegoś zakazuje  Mrugnięcie na marketingu kiedyś padło: motywacja pozytywna jest dużo skuteczniejsza od negatywnej.

alex1151
Forumowicz
**

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 04, 2011, 21:23:06 »

masakra........jest coraz gorzej zreszta jak Tusk mowil "I U NAS MOZEMY MIEC DRUGA IRLANDIE ".........i do tego zmierzamy......oni juz zbankrutowali i wyszli na ulice...teraz nasza kolej:))))))))

"szerokości"
Strony: [1] 2 Do góry Drukuj 
JAGUAR FORUM POLAND  |  Dział Ogólny (Tematy Jaguarowskie i nie tylko)  |  Prawo (Moderator: Pro - Jag)  |  Wątek: Koniec z dorabianiem wożąc do ślubu. « poprzedni następny »
Skocz do:  

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

toplista

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2007, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!